Rat svetova

Stiven Bakster piše nastavak Velsovog romana ”Rat svetova”

Naredne godine navršava se 150 godina od rođenja i 70 godina od smrti jednog od najpoznatijih pisaca naučne fantastike svih vremena Herberta Džordža Velsa. I upravo 2016. biće objavljen zvanični nastavak jednog od njegovih najslavnijih ostvarenja „Rat svetova“. Roman piše stručnjak za H.Dž. Velsovo delo i zapaženi pisac naučne fantastike Stiven Bakster.

Velsov klasik objavljen je 1898. godine. Pored brojnih adaptacija za različite medije, doživeo je i dve izvanredne ekranizacije u režijama Bajrona Haskina (1953) i Stivena Spilberga (2005).

Iza ideje da se objavi nastavak slavnog romana stoji izdavačka kuća Gollancz, koja je angažovala Bakstera na realizaciji ovog osetljivog projekta. Bakster, čiji je šesti roman „Time ships“ bio zvanični nastavak Velsovog „Vremeplova“ zadužen je da u romanu „The Massacre of Mankind“ nastavi priču o invaziji Marsovaca.

Radnja će se odvijati 1920-ih, u Londonu. Marsovci su izvukli pouku iz prethodne, neuspešne, invazije i sada znaju kako da umanje sopstvenu podložnost mikrobiološkim infekcijama. Nova invazija počinje napadom na Veliku Britaniju, zato što su Britanci oni koji su poveli pobunu u toku prvog okršaja.

Bakster je povodom ove knjige za Independent izjavio kako je Vels više nego bilo koji drugi autor oblikovao žanr i teme moderne naučne fantastike i svojim radom izvršio veliki uticaj na istoriju 20. veka, tako da zadatak koji mu je poveren za njega predstavlja veliku čast.

Stiven Bakster je završio matematiku na Kembridžu i doktorirao u oblasti vazduhoplovnog inženjerstva. Iza sebe ima veliki broj književnih dela i nagrada, a sarađivao je, između ostalog, sa Arturom Klarkom, Terijem Pračetom i Alisterom Rejnoldsom.

Sledećeg jula biće glavni govornik međunarodne konferencije posvećene Velsu, u Vokingu.

H.Dž. Vels i Stiven Bakster
Rat svetova po drugi put – H.Dž. Vels i Stiven Bakster