Poseeidonia - Aleksandar Žiljak

Srpsko izdanje romana ”Poseidonia” Aleksandra Žiljka

U izdanju kuće Nova poetika Argus Books & Magazines objavljen je roman Poseidonia hrvatskog pisca naučne fantastike Aleksandra Žiljka. Radnja romana izrasla je iz Žiljkove kratke priče „Der Eisendrache“ objavljene u časopisu Književna fantastika 2014. godine. Ova priča čini jedno od poglavlja romana.

Poseidonia prati pustolovine dve provalnice Irene Orletz i Belinde Meredith, na samom kraju malo drugačijeg 19. veka, koje na zagonetnoj džinovskoj lađi moraju razotkriti i slomiti krvoločnu svetsku zaveru.

Aleksandar Žiljak je jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih hrvatskih pisaca kratke priče fantastike, a Poseidonia je tek njegov drugi roman. Na pisanje ovog ostvarenja odlučio se ohrabren uspehom svog romana prvenca pod nazivom Irbis, nagrađenog SFERA nagradom 2012. godine, koji je doživeo zasebna izdanja i pozitivne kritike kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

Aleksandar Žiljak rođen je 1963. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1987. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, gde je magistrirao računarske nauke 1990. godine. Objavio je zbirke novela Slijepe ptice (2003), Božja vučica (2010), Knjiga beštija (2013) i Tajna Grimiznog mora (2014), kao i romane Irbis (2012) i Poseidonia (2014). Pod pseudonimom Karl S. McEwan, objavio je naučnopopularnu knjigu Kriptozoologija: svijet zagonetnih životinja (2004). Zajedno sa Tomislavom Šakićem pripremio je antologiju hrvatske naučnofantastične priče Ad Astra (2006).