Mladen M. Jakovljević

Srbija dobila šestog doktora naučne fantastike

Mladen M. JakovljevićSrpsko društvo za naučnu fantastiku javlja da je Srbija dobila i šestog doktora naučne fantastike. Mladen M. Jakovljević je doktorirao 18. aprila 2012. godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za anglistiku, sa temom “Paralelni svetovi: odnos postmoderne proze prema fantastičnoj i naučnofantastičnoj književnosti”.

U njegovoj disertaciji naglasak je stavljen na analize odabranih dela Filipa K. Dika (“Sanjaju li androidi električne ovce?”, “Tamno skeniranje”, “Tecite suze moje, reče policajac”, “Čovek u visokom dvorcu”, “Ubik” i “Tri stigmate Palmera Eldriča”, uz kratak osvrt na priču “Električni mrav”), Tomasa Pinčona (“V”, “Objava broja 49”, “Duga gravitacije”, kao i pripovetka “Entropija”) i Vilijama Gibsona (“Kako smo popalili Hrom”, “Neuromant”, “Grof Nula”, “Monalizin natpogon”).

Mladen M. Jakovljević je magistrirao 22. novembra 2007. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu sa temom “Mit i tehnologija u stvaralaštvu Rodžera Zelaznija”.

Pored Jakovljevića na temama o naučno-fantastičnoj književnosti do sada su doktorirali: Zoran Živković (1982 – disertacija “Nastanak naučne fantastike kao žanra umetničke proze”), Aleksandar B. Nedeljković (1994 – “Britanski i američki naučnofantastični roman 1950-1980 sa tematikom alternativne istorije – aksiološki pristup)”, Milica Živković (2000 – “Tema dvojnika u engleskoj prozi 19. veka”), Novica Petrović (2011 – “Čovek i kosmos u delu Artura Klarka i Stanislava Lema”) i Milan D. Živković (2011 – “Promene u engleskom jeziku nastale u okrilju anglofone distopije dvadesetog veka”).