Borislav Pekić

Spomenik Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je gradu Beogradu zvanično podnet predlog za podizanje spomenika Borislavu Pekiću, jednom od najznačajnijih srpskih književnika u 20. veku – javlja Beta.

“Predlog za podizanje spomenika Borislavu Pekiću podneli smo Ljiljana i Aleksandra Pekić, supruga i kćerka Borislava Pekića, sekretar za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević i ja, kao gradski menadžer”, rekao je Vesić, a danas preneo Beoinfo.

Prema njegovim rečima, spomenik će biti podignut na Cvetnom trgu, na uglu Njegoševe i Kralja Milana, do kraja godine ili najkasnije do 4. februara 2016. godine, na dan rođenja Pekića.

“Tako ćemo dostojno obeležiti 85 godina od rođenja Borislava Pekića. Nema ništa prirodnije nego da spomenik jednom od najpoznatijih Vračaraca bude na mestu gde počinje Vračar i gde se nalazi Treća muška gimnazija koju je pohađao”, istakao je Vesić.

Dodao je da sam spomenik neće izgledati kao što uglavnom izgledaju spomenici u Beogradu, već da će biti “drugačiji i odslikavaće Pekićev duh i genijalnost”.

Vesić je podsetio da je grad Beograd dobio zvaničnu podršku Udruženja dramskih umetnika Srbije da se na renoviranom Cvetnom trgu, preko puta Jugoslovenskog dramskog pozorišta, postave spomenici najpoznatijim srpskim glumcima, rediteljima i dramskim piscima, što će mu, kako je naveo, dati novi duh i ovaj kraj grada učiniti lepšim.

Borislav Pekić (1930-1992) bio je romanopisac, dramski pisac, filmski scenarista rođen u Podgorici. Svoje najznačajnije delo, “Zlatno runo”, pisao je u izbeglištvu u Londonu od 1971, a za delo “Hodočašće Arsenija Njegovana” dobio je NIN-ovu nagradu.