Književna fantastika 2015

Promocija almanaha Književna fantastika u DOB-u

U okviru redovne tribine Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, u ponedeljak 14. septembra, s početkom u 19 časova, u maloj sali Doma omladine Beograda biće održana promocija almanaha Književna fantastika 2015.

O ovoj publikaciji, objavljenoj u saradnji sajta Art-Anima i izdavačke kuće Čarobna knjiga, govoriće urednici Dragoljub Igrošanac i Mladen Milosavljević, a moderator će biti Miloš Petrik.

Almanah „Književna fantastika“ je godišnja publikacija koja nudi uvid u aktuelnu srpsku i svetsku produkciju fantastičkog literarnog stvaralaštva. Pored proznog dela, almanah čine celine posvećene esejistici, poeziji, intervjuima i prikazima najznačajnijih književnihostvarenja  pisanih u ključu fantastike i objavljenih na domaćem tržištu tokom prethodnih godinu dana.

U segmentu posvećenom proznom stvaralaštvu „Književna fantastika“ donosi devetnaest priča kako najpoznatijih srpskih žanrovskih autora (Gorana Skrobonje, Bobana Kneževića, Uroša Petrovića, Adrijana Sarajlije, Borisa Nada, Darka Tuševljakovića, Pavla Zelića, Marka Piševa i Dejana Ognjanovića), tako i glavnotokovskih pisaca, poput Davida Albaharija, Svetislava Basare, Laure Barne i Ivana Tokina. A kao posebna poslastica, tu su i prozna dela poznatih glumaca, muzičara i voditelja vičnih peru: Zorana Kesića, Dušice Žegarac, Marka Šelića – Marčela, Ace Seltika, Ivane Mihić i Dušana Nedeljkovića.

Esejistički deo donosi radove eminentnih domaćih proučavalaca književne fantastike kao što su Zoran Živković, Sava Damjanov i Dejan Ognjanović, ali predstavlja i radove mladih teoretičara Mladena Jakovljevića, Miloša Jocića i Mladena Stajića.

Tu su i opširni intervjui sa Bobanom Kneževićem i Goranom Skrobonjom, piscima, urednicima i izdavačima koji su, uz Zorana Živkovića, najzaslužniji za popularizaciju ove vrste književnosti u Srbiji tokom poslednje tri decenije.

U segmentu posvećenom poeziji, kroz izbor književnika Ilije Bakića, predstavljen je opus Miroljuba Todorovića, začetnika međunarodnog avangardnog Signalističkog pokreta, a celina pod nazivom „Osvrti“ donosi tekstove o najvažnijimdogađajima koji su obeležili prethodnu godinu u svetu literarne fantastike. Završni segment, „Prikazi“, donosi recepcije najinteresantnijih žanrovskih naslova objavljenih u Srbiji tokom istog perioda.

Ulaz na promociju je slobodan.