Književna fantastika - predstavljanje almanaha u DOB-u

”Književna fantastika” predstavljena na tribini LK

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić”, posvećena predstavljanju drugog almanaha „Književna fantastika“, bio je treći takav događaj, na kojem je beogradska publika mogla nešto više da čuje o ovom projektu. O njemu su govorili urednici Dragoljub Igrošanac i Mladen Milosavljević, uz moderatora Miloša Cvetkovića – javlja PISB.

Cvetković je, na samom početku, podsetio da je reč o zajedničkom izdanju sajta „Art-Anima“ i „Čarobne knjige“, a da ovaj drugi broj još impresivnije deluje od onog prošlogodišnjeg.

Dragoljub Igrošanac je priču o almanahu započeo podsećanjem da je on nastao po principu na kojem deluje i sajt „Art-Anima“ – objavljivanje dela domaćih autora, ali iako je tu zastupljena proza postoji i esejistika, intervjui, segment posvećen poeziji, stripu, prikazi najznačajnijih dela objavljenih kod nas u poslednjih godinu dana…

„Sa izdavačem smo dogovorili da knjiga bude manja po obimu, ali je ona na kraju ispala obimnija za 50 strana. Razlog za to je jedan paralelni projekat izdavanja zbirke u kojoj bi poznate ličnosti predstavile svoje fantastične priče. Pošto to nije realizovano zasebno, onda je pridodato almanahu“, ispričao je Igrošanac.

Mladen Milosavljević je ispričao više detalja o toj ideji koja je zamišljena kako bi se proširio potencijalni krug čitalaca fantastike. „Kontakt sa poznatima je prošao bolje nego što smo očekivali. Mi imamo stav da fantastika kod nas nije zaživela, a ispostavilo se da su skoro svi kontaktirani već imali po neku fantastičnu priču napisanu“, kaže Milosavljević.

Sa ovom praksom se neće po svaku cenu insistirati u sledećem broju almanaha, ali bi svakako trebalo očekivati i da se pojavi planirana zbirka sa pričama poznatih ličnosti, jer sve, zbog obima, nisu mogle da stanu u novi broj almanaha. U toj zbirci bi, pored samih priča, bili objavljeni i intervjui sa poznatima koji govore o svom viđenju i bavljenju fantastikom.

Treći broj almanaha „Književna fantastika“ neće nužno biti objavljen za naredno izdanje festivala „Art-Anima“, ali ga treba očekivati u 2016. godini. Eseji i proza će biti uvek u fokusu, a sada je došlo do jedne interesantne stvari – kvalitetnih eseja već ima, ali je problem naći kvalitetne nove prozne radove. Zbog toga će uskoro biti raspisan konkurs za minijature, pripovetke i novelete. Drugi broj almanaha je imao oko četvrtinu već objavljenih tekstova, a treći broj bi mogao u celini da donese originalne sadržaje.