Karlos Fuentes - Smrt Artemija Kruza

Promocija knjige ”Smrt Artemija Kruza” u Institutu Servantes

„Smrt Artemija Kruza“ jedan od najboljih romana Karlosa Fuentesa i delo kojim je utemeljen magijski realizam – jedan od ključnih književnih događaja u svetskoj prozi druge polovine XX veka – biće predstavljen u Institutu Servantes (Čika Ljubina 19), u četvrtak 17. septembra s početkom u 19 časova.

Promociju romana organizuju Institut Servantes, Ambasada Meksika u Srbiji i izdavačka kuća Dereta. O knjizi će govoriti urednik izdanja Aleksandar Šurbatović i hispanisti Dalibor Soldatić i Bojana Kovačević Petrović. Književno veče će otvoriti ambasador Meksika, Ramon Šilotl Ramirez, a događaj će upotpuniti filmski i pozorišni glumac Dragan Stokić, čitanjem odabranih odlomaka iz Fuentesovog dela.

U izborima za najznačajnija književna ostvarenja hispanoameričke književnosti, od kritike do običnih čitalaca, gotovo da nema liste na kojoj se, uz knjige Borhesa, Kortasara, Ljose, Markesa, Sabata, ne nalazi i Fuentesov roman „Smrt Artemija Kruza“. Bez sumnje, u pitanju je remek-delo koje već godinama privlači pažnju tematizovanjem univerzalnih pitanja o iskušenjima zla, moći i ljubavi. Ipak, „Artemije Kruz“ je prevashodno intimni vodič kroz dušu modernog Meksika, kao i nasleđa prošlosti i strepnji savremenog doba.

Roman započinje slikom Artemija Kruza na samrtnoj postelji: Fuentes nas maestralno vodi kroz lavirinte toka svesti čoveka koji je uspeo da pobedi život, ali je pitanje trenutka kada će morati da prizna poraz pred izvesnošću smrti. Ovaj arhetipski antijunak predstavlja spoj Velsovog Čarlsa Fostera Kejna i klasičnog junaka ruske književne tradicije kojem smo, po pravilu, neobjašnjivo naklonjeni. Nekadašnji vatreni i neustrašivi revolucionar koji vremenom gubi ideale, zemljoposednik koji bez milosti otima imanje od seljaka i vlastele, Kruz na kraju postaje i medijski mogul; on kontroliše raspoloženje javnog mnjenja i tako sebe održava na površini uzburkanog mora dnevnopolitičkih previranja u Meksiku. Porodične veze i politička poznanstva poslužili su mu da se još više obogati; nije prezao od korupcije, ali nam otkriva i ljudsku stranu svoje kompleksne ličnosti.

Kao i Vels, Fuentes se služi filmskim tehnikama vešto transponovanim u književni jezik (close-up, dubinska oštrina, flešbek, paralelna montaža), otkrivajući tako svoju prepoznatljivu spisateljsku virtuoznost.