Dejan Ognjanović - Poetika horora

”Poetika horora” u kragujevačkom SKC-u

U četvrtak 17. septembra (19h) u Studentskom kulturnom centru Kragujevca biće održana promocija studije „Poetika horora“ dr Dejana Ognjanovića. Predstavljanje će biti upriličeno u kultnoj andergraund sali „Kutija šibica“, a domaćin promocije biće mr Danko Kamčevski.

Pored predstavljanja „Poetike horora“, biće reči i o ediciji „Poetika strave“, koja se, praktično, izrodila iz studije i u okviru koje su do sada objavljene dve knjige: „Vrbe“ Aldžernona Blekvuda i „Šaptač u tami“ Hauarda Filipsa Lavkrfta. Takođe, biće reči i o narednoj knjizi u ediciji, kao i budućim planovima izdavačke kuće „Orfelin“.

„Poetika horora“ je studija koja definiše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18. veka pa do bestselera s kraja 20. i početka 21. veka. U ovoj knjizi prikazuju se ključne faze i akteri, i analiziraju najreprezentativnija dela u kojima se ogledaju prelomne tačke u razvoju žanra: Rani gotik (Horas Volpol: Otrantski zamak), Pozni gotik (Meri Šeli: Frankenštajn), Edgar Alan Po i horor priča, Priča o duhovima (“Okretaj zavrtnja” Henrija Džejmsa), Viktorijanski neogotski roman (Drakula Brema Stokera), “Čudne priče” kosmičke strave (“Boja izvan ovog svemira” H. F. Lavkrafta), Horor kao bestseler (Isijavanje Stivena Kinga) i Savremene tendencije u hororu koje oličavaju Moderni gotik (Širli Džekson, Anđela Karter, Džojs Kerol Outs), Priča o duhovima (Robert Ajkman), Telesni horor (Klajv Barker), Psihološki horor (Robert Bloh, Tomas Haris) i Kosmička strava (Tomas Ligoti).

Studija prikazuje kontinuitet ali i neprestanu evoluciju i sazrevanje ovog popularnog, provokativnog i inspirativnog žanra. „Poetika horora“ se sve vreme, a naročito u poznijim deonicama, koje se bave modernim hororom, bavi i dvosmernim vezama između književnosti i filma, a za definisanje žanra podjednako se oslanja na uvide teoretičara filma i književnosti, pa stoga može biti vredna i onima koje zanima žanr na filmu isto kao i u književnosti.

Ulaz na promociju je slobodan.