Sluškinjina priča

Razgovor o seriji i romanu ”Sluškinjina priča”

U okviru ciklusa „Čitanje serija“ koji organizuje Dom kulture Studentski grad, u četvrtak 22. novembra s početkom u 19 časova u Klubu Magistrala biće održana tribina o romanu Sluškinjina priča Margaret Atvud i istoimenoj igranoj TV seriji.

Učesnice razgovora su književna kritičarka Nađa Bobičić i dramaturškinja, sociološkinja i scenaristkinja Sanja Kovačević.

Sluškinjina priča (The Handmaid’s Tale) je američka TV serija autora Brusa Milera, nastala po istoimenom romanu Margaret Atvud.

Radnja se odvija u budućnosti, u totalitarnom američkom režimu koji je ženama ukinuo sva prava, a plodne među njima prisilio da postanu „sluškinje“ koje rađaju decu za druge.

Serija je osvojila 8 nagrada EmiZlatne globuse za najbolju seriju i najbolju glumicu – Elizabet Mos.

Atvud je ovaj distopijski roman o društvu s naglo opadajućom stopom nataliteta napisala 1984.

„Slike blistave praznine jedan su od najupečatljivijih aspekata ovog romana o totalitarističkom slepilu… efekat je jeziv“, ističe kritičarka Sandej Tajmsa, Linda Tejlor.

Margaret Atvud (1939), kanadska spisateljica, književna kritičarka, esejistkinja i ekološka aktivistkinja, iako najpoznatija po romanima, piše i poeziju, kratke priče i knjige za decu. Odlikovana najvišim književnim nagradama, dobitnica je i francuskog ordena Legije časti. Pet puta je bila u najužem izboru za nagradu Buker, koju je osvojila romanom Slepi ubica. Dela prevedena na srpski jezi – priče: Dobre kosti, romani: Đavolji nakot, Godina potopa, Moralni poremećaj, Sluškinjina priča, Alijas Grejs, Penelopijada, Antilopa i kosac, Slepi ubica, Mačje oko, Telesna povreda.

TV serija ''Sluškinjina priča'' bazirana na romanu Margaret Atvud
TV serija Sluškinjina priča bazirana na romanu Margaret Atvud