Marija Marić - Bela Veštica - Vatreno trojstvo

Slovenska i orijentalna mitologija u serijalu BELA VEŠTICA Marije Marić

U subotu 10. juna 2023. godine u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, od 18 časova biće održana promocija romana epske fantastike Vatreno trojstvo (2022) i Krv demona (2023) Marije Marić. Romani predstavljaju prva dva dela planirane trilogije „Bela veštica“ čija je radnja smeštena u topličkoj oblasti s kraja 14. veka. Razgovor sa autorkom vodiće filolog Marina Vasilić.

Radnja uvodnog romana Vatreno trojstvo prati mladu Milicu koja na svoj osamnaesti rođendan od prabake dobija na poklon nož koji se vekovima prenosi u porodici po ženskoj liniji. Nož je pripadao Kopreni, začetnici njihove loze i moćnoj čarobnici. Kada Milicu jedne večeri napadne njena pretkinja Vara, Koprenina majka, devojka će krenuti na put bez povratka. A na tom putu pratiće je najbolji drug, slepi vidovnjak Tadija, i romska gatara Zuhra. Na ovom opasnom putovanju otkrivanja i samospoznaje, na kome će se mala grupa suočiti i sa brojnim raznolikim bićima iz slovenske mitologije i demonima sa istoka, neočekivanu pomoć će dobiti od Ivana Kosančića i njegovih vitezova.

Drugi roman, Krv demona, prati iste junake u daljim avanturama. Dok srpski narod vida rane posle boja na Kosovu, Milica, Tadija i Zuhra, nastavljaju borbu protiv sila mraka. Ovoga puta suočiće se sa moćnim, nemilosrdnim, htonskim bićem Afaritom, koji će pokušati da oživi ženu i dete i tako otvori vrata pakla, te uništi svet kakav poznajemo.

Marija Marić je rođena 1985. u Prokuplju. Detinjstvo je provela u Kuršumliji, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 2009. godine.

Marija Marić - Krv demona - Vatreno trojstvo - Bela veštica
Marija Marić – prve dve knjige trilogije ”Bela veštica”: KRV DEMONA i VATRENO TROJSTVO