Poslednji jednorog - Piter S. Bigl

Objavljen POSLEDNJI JEDNOROG Pitera S. Bigla

Laguna je upravo objavila jedno od klasičnih ostvarenja fantastike, Poslednji jednorog (1968) Pitera S. Bigla, u prevodu Nevene Andrić.

U popularnom romanu, Bigl kombinuje elemente bajki, mitologija i motive pustolovne književnosti, istražujući teme identiteta, ljubavi i smrtnosti. Delo je poznato po naglašenom lirskom izrazu, bogatoj karakterizaciji i dirljivom pripovedanju.

Poslednji jednorog je do sada prodat u više od pet miliona primeraka širom sveta i preveden na više od dvadeset jezika, a tokom godina stekao je armiju lojalnih čitalaca. Knjiga donosi priču o gospi jednorogu, koja sumnjajući da je možda jedna od poslednjih jedinki svoje vrste, kreće u neizvesnu potragu za drugim jednorozima.  

Gospa jednorog živi u šumi jorgovana, sasvim sama ali ipak odlučuje da ostavi za sobom bezbednu začaranu šumu i zaputi se u potragu za svojim narodom. Na putu joj se pridružuju smotani čarobnjak Zevzik i nesalomiva Moli Jezavica, i gospa jednorog usput će naučiti štošta o životnim radostima i tugama, ali i o ljubavi, pre nego što se suoči sa svojom kobi u zamku turobnog vladara – i pre nego što se uhvati ukoštac sa stvorenjem koje želi da uništi čitav njen rod…

Prema romanu Poslednji jednorog 1982. godine urađen je istoimeni animirani film, u kome su junacima glasove pozajmili, između ostalih, Mija Farou i Džef Bridžiz. Scenario je potpisao lično Piter S. Bigl.

Piter S. Bigl, rođen 1939. godine, čuveni je američki romanopisac i pisac scenarija, koji se uglavnom bavi fantastikom. Za svoja dela Bigl je osvojio brojna književna priznanja, uključujući nagrade Hugo, Nebula i Lokus, kao i Mitopejsku nagradu i Svetsku nagradu za fantastiku za životno delo.

Knjigu Poslednji jednorog možete pronaći od utorka 6. juna u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Poslednji jednorog - Piter S. Bigl
POSLEDNJI JEDNOROG – Piter S. Bigl