“Skriptorijum” objavljuje zbirku priča Brema Stokera

SkriptorijumNovoosnovana izdavačka kuća “Skriptorijum” za avgust najavljuje objavljivanje zbirke “Kratke priče” Brema Stokera. Ova knjiga sadrži pet novela irskog klasika: “Drakulin gost”, “Sudijina kuća”, “San o crvenim rukama”, “Tajna izrastanja zlata” i “Cigansko proročanstvo”.

Kako je za sajt Art-Anima izjavio vlasnik “Skriptorijuma”, Siniša Lekić, Stokerove “Kratke priče” trebalo je da se pojave prošle godine kao zajedničko izdanje “Libera” i “Tise” u takozvanoj “Bezimenoj biblioteci”, u kojoj su već objavljeni naslovi: “Vampir 1816”, “Doktor Džekil i gospodin Hajd” i “Božićna pesma”.

“Nažalost, u međuvremenu su obe izdavačke kuće prestale da postoje”, kaže Lekić, “pa ‘Skriptorijum’ predstavlja pokušaj da se spasu projekti koje sam vodio kao jedan od urednika ‘Libera’. Zbog toga je i profil nove izdavačke kuće samo logičan nastavak koncepta koji je bio zastupljen u našem časopisu.”

Pored Stokerove knjige, uskoro će se zahvaljujući “Skriptorijumu” u domaćim knjižarama pojaviti dela poput “Sloboda od poznatog” Džidua Krišnamurtija, “Japan u orahovoj ljusci” Majkla Solomona, “Pregled rimske književnosti” Veselina Čajkanovića i “Minerva” Salomona Renaka.

Isti izdavač je raspisao i konkurs za prozna i naučna dela iz domena mita i istorije, za objavljivanje u posebnom zborniku čija bi prva sveska trebalo da izađe iz štampe u oktobru 2012. godine, a svi zainteresovani svoje radove mogu slati na adresu: skriptorijum@gmail.com.