SFTerraCon najavljen u Singidunum Vikliju

U najnovijem izdanju vodiča kroz kulturni život Beograda “Singidunum Weekly”, u redovnoj rubrici posvećenoj SF-u, objavljen je kratak tekst o predstojećoj konvenciji SFTerraCon. Tekst, koji prenosimo u celosti, potpisuje mladi pisac fantastike Pavle Zelić.
 

Oslobodite SF fana u sebi!

Pored Beokona, konvencije Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, Beograd dobija još jednu, u perspektivi, tradicionalnu SF manifestaciju – SFTerraCon. U Magacinu u Kraljevića Marka 4, prostoru koji je za kratko vreme postao mesto za najinventivnije i najmodernije izložbe i umetničke performanse u Beogradu, od 29. do 31. oktobra u organizaciji Udruženja građana – fanova naučne fantastike Sci&Fi održaće se pomenuta manifestacija. Biće organizovana u najboljem maniru američkih i inih konvencija, sve sa maratonima SF filmova, serija i dokumentaraca, izložbama filmskih plakata, ilustracija i slika, berzom knjiga i stripova i nezaobilaznim slikanjem sa vanzemaljcem!

Dobar duh zdravog zezanja koji stoji iza svega vidi se već u nazivima sala i programa, te će se predavanja održavati u Yoda sobi, centralni hol je Trg naučne fantastike, a u SF geek igralištu će se igrati role playing games i ostale igre na tabli.

Već sam u prethodnim tekstovima pokušavao da pokažem koliko su fanovi, odnosno, udruženja fanova SF-a, horora i epske fantastike u Srbiji, ozbiljnija i više orijentisana na pisanje i druge oblike umetničkog izražavanja u odnosu na slične organizacije u svetu. Ipak, konvencije su, što zna bilo ko ko je ikada imao dodira sa SF fandomom, jedinstvena prilika da se fanovi opuste i javno, bez blama, preruše u kostime omiljenih SF junaka, bili oni iz “Zvezdanih staza”, “Ratova zvezda”, “Gospodara prstenova” ili “Moćnih rendžera”.

Više o konvenciji se može saznati na www.sciencefiction.org.rs, a ovom prilikom pozivam DAKTAKLAKPAKA i sve svemirce koji su među nama (i više ih ne krivim(o) za sve!) da nam se pridruže na SFTerraConu – velika je verovatnoća da ih niko neće ni prepoznati!

Pavle Zelić