Domaće urbane legende u zbirci priča “Istinite laži”

Istinite lažiZbirka priča o urbanim legendama “Istinite laži” sa radovima 21 domaćeg pisca, među kojima su Zoran Ćirić, Oto Oltvanji i priređivač Goran Skrobonja, izašla je iz štampe i moći će da se kupi sledeće nedelje na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, javlja agencija Beta.

Zbirka, u izdanju beogradskog “Paladina”, nastala je tako što je Skrobonja od brojnih pisaca naručio priče inspirisane urbanim legendama, primenivši isti postupak kao u slučaju prethodne zbirke “Beli šum” (2009) koja je za temu imala televiziju.

Skrobonja je danas rekao agenciji Beta da će “Istinite laži” moći da se kupe sledeće nedelje u beogradskim knjižarama “Beopolis” u Domu omladine Beograda, i u “Alanu Fordu” na Novom Beogradu. Na Sajmu, zbirka će moći da se nađe na štandovima “Tardisa” i “Delfija”.

Urbane legende u “Istinitim lažima” imaju veze sa trajanjem košave, hobijima Gorana Bregovića, kultnim Klubom studenata tehnike (KST), gradom Vršcem, beogradskim taksistima i lagumima, fantomima u prestoničkom noćnom prevozu, tajnama veštačkog jezera kod Zvornika, nasleđem rata u Bosni, partizanskim filmovima, somovima u jezeru Jarun, sektama u Nišu, staricom koju pojedu njene mačke, itd.

Autori priča su: Zoran Ćirić, Goran Skrobonja, Ilija Bakić, Oto Oltvanji, Marko Pišev, Jovan Ristić, Dejan Ognjanović, Vladimir i Miroslav Lazović, Ivan Nešić, Petar Petrović, Zoran Pešić Sigma, Darko Tuševljaković, Milivoj Anđelković, Dejan Mujanović, Adrijan Sarajlija, Spomenka Stefanović Pululu, Aleksandar Žiljak, Ivana Milaković, Vesna Ilić, Nikola Petrović i Marijan Cvetanović.

Urbana legenda ili urbani mit je vrsta savremenog narodnog predanja koje se sastoji od priča koje oni koji ih prenose drugima smatraju istinitim. One nisu nužno netačne, ali često vremenom postanu iskrivljene, preterane ili senzacionalizovane.

“Uprkos svom nazivu, urbana legenda ne mora nužno nastati u urbanoj sredini, pa sociolozi i folkloristi radije koriste naziv ‘savremena legenda'” kako bi se one razlikovale od tradicionalnih predanja iz predindustrijskog doba, navodi se na koricama “Istinitih laži”.

Naslovnica zbirke, koju je ilustrovao Ivan Nastić, prikazuje devojku sa krvavom, grubo ušivenom ranom na leđima – što je motiv insprisan urbanom legendom o ljudima koje neko napadne iz zasede, onesvesti i na njima operiše, tako da se probude bez bubrega, uklonjenog radi transplatacije.

Skrobonja je u uvodniku naveo da je autorima pružio slobodu da, ako žele, sami izmisle urbanu legendu o kojoj će pisati.

Zbirka je objavljena u “Paladinovoj” ediciji slipstrim književnosti “Fraktali”, a sajt izdavačke kuće je www.paladin-beograd.com.