Slobodan Vukanović

SF poezija Slobodana Vukanovića predstavljena u Poljskoj

Slobodan VukanovićSlobodan Vukanović, jedan od najpoznatijih SF pesnika iz regiona, boravio je protekle nedelje u Poljskoj na poziv izdavačke kuće “Agava”, koja je krajem 2012. objavila njegovu zbirku poezije “Svetlosna voćka”, u prevodu Agnješke Suske.

Gostovanje u Poljskoj za crnogorskog pesnika započelo je u utorak 23. aprila, kada je njegovo stvaralaštvo predstavljeno u varšavskom Domu pisaca. Promociju je organizovalo Udruženja pisaca Varšave, a učešće su uzeli: u ime izdavača Marila Sivkovska Latušinska, književni kritičar Vojćeh Hmilevski i prevoditeljka, pesnikinja i slikarka Agnješka Suska. Promociji je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Poljskoj Ramiz Bašić.

Hmilevski je tumačio Vukanovićevu modernu poeziju, i govorio o uticaju moderne civlizacije i tehnologije na njegovo stvaralaštvo. Kao važan uticaj naveo je i ozbiljnu muziku, jer kako je rekao, Vukanović uz pomoć reči i sonata stvara zanimljiva dela koja osvajaju čitaoce. Hmilevski je naročito istakao uspešnost fantastike crnogorskog pesnika. Agnješka Suska je govorila o Vukanovićevom prisustvu u poljskim časopisima, a osvrnula se i na njegov književni pokret poemuviz, naglasivši da pokret pripada književnoj avangardi i da za njega postoji interesovanje i u Poljskoj. Marila Sivkovska Latušinska govorila je pesnikove pesme na poljskom jeziku.

Dan kasnije, u regionalnom muzeju u Sjedlicama održana je promocija zbirke poezije “Svetlosna voćka”. Pored Marile, Vojćeha i Suske, o knjizi su govorili Eugenijuš Kasjanović i direktor “Agave” Gžegož Latušinski. Književno predstavljanje pratili su lokalni muzičari instrumentalnim spletom balkanskih igara, a Slobodana Vukanovića i učesnike književne večeri primio je gradonačelnik Vojćeh Kudeljski.

Trećeg i poslednjeg dana Vukanovićevog gostovanja u Poljskoj, u četvrtak 25. aprila, u mestu Podkovna Lesna, njegova poezija je predstavljena uz muzičke i vizuelne pasaže u izvođenju “Tria Poetika”. Trio čine Katarina Barun Jagodinska, Agnješka Suska i Pjotr Mildner Nieckovski, a ovo je prvo Vukanovićevo pesničko izvođenje u njegovom poemuviz stilu, koji objedinjuje poeziju, muziku i vizuelni prikaz. Najavljena je i buduća saradnja na novim projektima i zajedničko učešće na međunarodnim izložbama i takmičenjima.