Šeridan Le Fanu - Karmila

Uskoro zbirka Le Fanuovih dela ’’Karmila i druge priče strave’’

Šesta knjiga u ediciji „Poetika strave“ izdavačke kuće Orfelin, biće zbirka kraćih proznih dela „Karmila i druge priče strave“ Šeridana Le Fanua.

Zbirka, koja bi trebalo da bude objavljena do početka Beogradskog sajma knjiga, donosi osam odabranih pripovetki od kojih je pet po prvi put prevedeno i objavljeno na srpskom jeziku. Izbor zastupljenih dela načinio je urednik edicije, dr Dejan Ognjanović.

Pored naslovne pripovetke „Karmila“, koja važi za jedan od najranijih proznih radova o vampirima, budući čitaoci ove kolekcije moći će da pročitaju dela: „Čudnovati događaj u životu slikara Šalkena”, „Duh madam Kroul“, „Nagodba ser Dominika“, „Zaveštanje plemića Tobija“, „Familijar“, „Zeleni čaj“ i „Mrtvi crkvenjak“.

Osim ovih pripovetki, knjiga na 350 strana sadrži opširan i stručan pogovor o značaju Le Fanua i njegovog dela, kao i piščevu detaljnu biografiju i bibliografiju.

Likovnu i grafičku opremu knjige uradio je Dragan Bibin.

O zastupljenim pričama:

„Karmila” (1871/1872)

Jedno od najboljih i najuticajnijih dela na temu vampirizma ikada objavljenih, direktno je uticalo na „Drakulu“ (koji je izašao četvrt veka kasnije). Priča deluje znatno modernije od mnogih kasnijih priča pisanih na sličnu temu.

„Čudnovati događaj u životu slikara Šalkena” (1839)

Jedna od najznačajnijih i najjezivijih horor priča – po prvi put na srpskom. Nesuđena verenica jednog mladog slikara završi u kandžama demonskog prosca koji možda uopšte nije ni čovek, ni živ. Ali to još nije najgore što će zadesiti i nju, i njega…

„Duh madam Kroul“ (1870)

Po prvi put na srpskom arhetipska 19-vekovna priča o duhovima, o mladoj služavki u kućerini jedne zlokobne babe na samrti – koja nakon smrti postaje još zlokobnija…

„Nagodba ser Dominika“ (1872)

Klasična priča o nagodbi s Đavolom, i pokušaju da se rogati nasamari. Remek-delo konciznosti.

„Zaveštanje plemića Tobija“ (1868)

Ova jeziva priča počinje zavadom dvojice braće oko imanja, odnosno nasledstva, ali u nju prste upliću i nadnaravne pojave: prvo pokojni otac (koji se vrati u obliku demonskog psa) a onda i jedan od braće koji tokom priče umire, a onda kreće da spopada brata, njegove ukućane i pokojnog oca.

„Familijar“ (1872)

Opsesivno-paranoična priča o čoveku koga proganja neko… ili nešto… a on se pravi nevešt oko toga ko bi to i zašto mogao biti… Jedan od klasika horora, po prvi put na srpskom.

„Zeleni čaj“ (1869)

Vrhunska, veoma uticajna i slojevita horor priča koja svojom idejom najavljuje Lavkraftovu priču „S one strane“. Vrlog sveštenika progoni prikaza zločestog majmuna (!) – ali ako mislite da je to povod za neku lakrdiju i smejuriju, grdno grešite. Ova horor priča, veoma moderna po pristupu i implikacijama, izazvala je brojna, raznolika tumačenja…

„Mrtvi crkvenjak“ (1871)

Folklorno-ruralni horor o crkvenjaku koji pokuša da krade iz crkve, strada tom prilikom, a onda u seoce dođe tajanstveni, zlokobni stranac koji kao da ima neke mračne namere s njegovim lešom… Dvojica ljudi pokušaće da sačuvaju povereni im leš, ali stranac možda uopšte nije sa ovoga sveta…

Šeridan Le Fanu - ''Karmila i druge priče strave''
Šeridan Le Fanu – ”Karmila i druge priče strave”

Knjigu je moguće naručiti u pretplati, po povlašćenoj ceni od 900 dinara. Redovna knjižarska cena biće oko 1.200 dinara. Pretplatni period traje do 31. oktobra, a više podataka o samom izdanju i pretplati možete pronaći na blogu Dejana Ognjanovića.