Stiven Erikson

Stiven Erikson počasni gost ovogodišnjeg Beokona

Od 04. do 06. novembra 2016. godine u Domu omladine Beograda biće održano novo izdanje konvencije ljubitelja fantastike Beokon. Konvenciju, kao i prošle godine, organizuje udruženje Sakurabana.

Počasni gost ovogodišnjeg Beokona biće kanadski pisac Stiven Erikson, jedan od najznačajnijih stvaralaca epske fantastike, koji će se sa posetiocima družiti tokom sva tri dana ove manifestacije.

Stiven Erikson (1959) je završio antropologiju i arheologiju. Svojim desetotomnim serijalom „Malaška knjiga palih“ ovaj autor spaja dva veka epske fantastike, ali i dva različita pristupa žanru. Moglo bi se reći da je Erikson dugo vremena bio poslednji pisac velikih fantazijskih epova i prvi pisac tada još nedefinisanog grimdarka. Njegovo delo istovremeno se čita kao angažovana kritika savremenog društva i ljudske civilizacije, kao veličanstveni ep, ali i kao vrtoglava pustolovina.

Na srpskom jeziku do sada su objavljena Eriksonova dela: „Mesečevi vrtovi“, „Dveri kuće mrtvih“, „Sećanje na led“, „Kuća lanaca“ i „Plime ponoći“.

U prodaju su puštene ulaznice za Beokon. Cena dnevne ulaznice je 350 dinara, dok komplet za sva tri dana iznosi 800 dinara.

beokon