SENDMEN: PRELUDIJUMI I NOKTURNA - Nil Gejmen

PRELUDIJUMI I NOKTURNA – luksuzno izdanje

Preludijumi i nokturna, prva celina kultnog strip-serijala „Sendmen“ Nila Gejmena, nedavno je doživela svoje posebno, luksuzno izdanje na srpskom jeziku zahvaljujući Čarobnoj knjizi.

Ovo izdanje objavljeno je u velikom formatu (B4), sa novim kolorom. Urađeno je prema apsolut ediciji, pored samog stripa, donosi i dodatne materijale, ilustracije i tekstove, koji će upotpuniti jedinstven doživljaj uranjanja u bogato izmaštan Sendmenov svet.

Serijal o Sendmenu raskošna je mešavina modernog mita i mračne fantastike, u kojoj ima i sadašnjice, istorijske drame i raznih legendi. Smatra se jednim od najoriginalnijih i umetnički najambicioznijih stripskih serijala našeg vremena, koji je umnogome uticao na sazrevanje stripa kao umetnosti.

Glavni lik „Sendmena“ je san, tačnije – personifikacija sna. Poznat je i kao Morfej, ali i pod mnogim drugim imenima, i jedan je od sedam Svevremenih… Na početku ovog slavnog serijala, koji se odvija u Morfejevom svetu snova, ali i u stvarnom, savremenom svetu (ponekad i drugde: u Paklu, vilinskom svetu ili Asgardu), Morfej je tokom okultnog rituala zatočen i sedamdeset godina je proveo kao sužanj. On, međutim, uspeva da pobegne i, pošto se osvetio onima koji su ga uhvatili, kreće da obnovi svoje kraljevstvo, koje je oronulo i propalo tokom njegovog odsustva…

Iako je, posle toliko godina u zatočeništvu, Morfejeva kruta i katkad okrutna narav donekle smekšala, nekome ko je navikao da eonima suvereno vlada može biti veoma teško da prihvati neminovnost i nužnost promene i pokuša da raščini negdašnje grehe…

U desetak godina izlaženja „Sendmen“ je osvojio više nagrada od bilo kog drugog strip-serijala. Može da se pohvali i proznom nagradom, „Svetskom nagradom za fantastiku“ (1991. godine za epizodu San letnje noći) i zadivljujućom listom citata i uvodnih reči iz pera Normana Mejlera, Stivena Kinga i Tori Ejmos.

Prevod stripa Sendmen: preludijumi i nokturna uradio je Goran Skrobonja.

Luksuzno izdanje stripa SENDMEN: PRELUDIJUMI I NOKTURNA Nila Gejmena