Paganin - Boban Knežević

Promocija romana PAGANIN u Kući kralja Petra I

Nakon promocije održane u Udruženju književnika Srbije, naredno predstavljanje romana Paganin Bobana Kneževića održaće se u utorak 12. oktobra 2021. od 19 časova u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40, Senjak) u okviru projekta „Isidora nas sluša“.

O knjizi će, pored autora, govoriti: pisac Adrijan Sarajlija, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost dr Marija Šarović, kompozitor, muzički izvođač i pisac Đura Mornar.

Kroz razgovor sa autorkom projekta i spisateljicom Laurom Barnom, oni će pokušati da daju odgovore na brojna pitanja, među kojima su: da li čuvene ličnosti iz prošlosti mogu biti književne inspiracije naročito ako je glavni romaneskni junak jedan od najvažnijih srpskih etnologa, istoričara religije, filozofa, filologa, mitologa, osnivača nauke i još mnogočega vezanog za tradiciju srpskog naroda – akademik Veselin Čajkanović; da li je fantastični pristup jedino moguć za predstavu mitoloških i magijskih prikaza stvarnosti i fikcije; koliko je stvarnost fikcija, a fikcija stvarnost; gde je bio grad Žrnov; u kojoj meri su paganski obredi utkani u hrišćanstvo, naročito u srpsko pravoslavlje; da li su predanja i mitovi samo odraz kolektivno nesvesnog ili je pak natprirodno nespojivi deo svakodnevnice; koliko se istorijski događaji i likovi mogu očuvati u izletu novog globalnog poretka; da li su anatemisanja i skrajnuća važnih istorijskih ličnosti jednog naroda stvar okolnosti i da li smemo dopustiti primat okolnostima…

Boban Knežević (1959) pisac, urednik i izdavač, aktivan je na literarnoj sceni od 1978. godine, kada je objavljena njegova prva naučno-fantastična priča. Od tada je u raznim časopisima i antologijama objavljeno preko 40 njegovih priča i noveleta. Pokretač je časopisa Alef Znak Sagite. Kroz ediciju Znak Sagite, objavio je 10 izbora svetske fantastike Monolit, četiri antologije Tamni vilajet, antologiju Nova srpska fantastika kao i više desetina naslova domaće i svetske SFF književnosti. Autor je knjiga: Smrt na Neptunu (1986), Crni cvet (1993), Čovek koji je ubio leptira (1996), Slutnja androida (2001), Poslednji Srbin (2009), Otisak zveri u pepelu (2009), Slobodanida (2014) i Paganin (2021). Pet puta je dobio nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju priču i jednom za najbolji roman (Crni cvet, 1993).

Paganin - Boban Knežević
PAGANIN- Boban Knežević