Princ Valijant 7

Sedmi i osmi tom luksuznog izdanja stripa ”Princ Valijant”

Podelite sadržaj:

Upravo su u izdanju Čarobne knjige objavljeni sedmi i osmi tom luksuznog kolor izdanja stripa „Princ Valijant“. Na ovaj način beogradski izdavač nastavlja veliki projekat kojim domaćim ljubiteljima devete umetnosti predstavlja remek-delo Harolda Fostera u originalnom koloritu.

Foster i njegov junak Princ Valijant su nezaobilazne figure u istoriji umetnosti stripa. Prva epizoda „Princ Valijant u doba kralja Artura“ pojavila se u Americi trinaestog februara 1937. godine. Mitologija koju je Foster stvorio bila je opčinjavajuća: Kralja Aguara je iz Tule (današnja Norveška) proterao uzurpator Sligon. Svrgnuti kralj je pobegao s kraljicom i sinom Valijantom u divlje močvare Britanije. Mladi Val je odlučio da postane vitez, dokopao se Flamberžea – raspevanog mača, sečiva koje je iskovao isti mag koji je stvorio i famozni Ekskalibur kralja Artura…

Sedmi tom donosi avanture Princa Valijanta, koje su štampane tokom 1949. i 1950. godine i prate dešavanja nedugo nakon krštenja Valovog sina Arna. Princ Valijant zajedno sa Ser Gavejnom odlazi da ispita izveštaje o crnoj magiji u Velsu, gde će se njih dvojica naći u žestokoj bici kod zamka Ilvind. Posle kratke posete domu, gde provodi vreme sa svojim malim sinom, Val s družinom putuje u Rim, u potrazi za učiteljima koji bi doneli hrišćanstvo u Tulu. Priča kulminira begom preko Alpa.

Raskošni osmi tom, u kome su sabrane strip epizode iz 1951. i 1952. godine, počinje okončanjem epske avanture koja je Vala i nekoliko njegovih vitezova pratila na putu u Rim, gde su tragali za učiteljima koji će doneti hrišćanstvo u Tulu. U žestokom klimaksu priče, princ Džefri se suočava s dramatičnim iskustvom koje će ga zauvek promeniti. Posle kratkog predaha u Kamelotu (tokom kojeg se upliću u ne baš viteške nepodopštine koje ih skupo koštaju), nezaustavljivi Val i njegov prijatelj Gavejn, u pratnji Arfa, vraćaju se u Tulu, gde Aleta Valu otkriva novorođene bliznakinje.

Sedmi i osmi tom „Princa Valijanta“ će od petka 12. februara pa sve do utorka 16. februara, biti na akciji „Leteći start“, kojom Čarobna knjiga omogućava popust na kupovinu ovih izdanja porudžbinom preko sajta ili u knjižarama „Bulevar Books“ u Novom Sadu, odnosno, striparnicama „Darkwood“ i „Alan Ford“ u Beogradu. Cena sedmog i osmog toma sa popustom biće po 1.200 dinara.

princ-valijant-7
Princ Valijant 7 (1949-1950)
Princ Valijant 8
Princ Valijant 8 (1951-1952)