Sajmon Tolkin: Filmovi o Gospodaru prstenova zamalo uništili moju porodicu

Unuk pisca Dž.R.R. Tolkina Sajmon (53) priznao je da je neverovatna popularnost holivudskog filmskog serijala “Gospodar prstenova” zamalo uništila njegovu porodicu i izazvala svađu sa njegovim ocem – piše “Blic”.

Sajmon Tolkin, bivši advokat, sada i sam pisac, kaže da je počeo da gubi svoj identitet i da je počelo da ga guši to što je poznat samo kao Tolkinov unuk.

To je takođe potaklo, kako je rekao “neverovatno bolnu svađu” sa njegovim ocem Kristoferom (87), zbog čega neko vreme nisu razgovarali. Sajmon je dodao da su i njegovog sina maltretirali u školi, preneo je “Telegraf”.

“Mislim da je sav moj bes vodilo osećanje da sam u zamci. Sve što ću ikada biti je unuk veoma poznatog pisca. To je ono što zaokružuje sva moja postignuća”, napisao je Sajmon u magazinu “Sandej tajms”.

Njegova žena Trejsi (50) kaže da je bilo traumatično posmatrati svog supruga u to vreme.

“Sajmon je mislio da je poznat zato što je nečiji unuk. O Tolkinu je govorio kao da je u pitanju bila neka džinovska prepreka na putu. On nikada neće biti poznat kao njegov deda, niti će prodati toliko knjiga, ali sada bar oseća da je sam nešto postigao”, ispričala je Trejsi.

“Ova priča o Tolkinu definitivno ima srećan kraj”, dodala je ona.

Sajmon kaže da je uspeo da promeni svoj život delimično zahvaljujući Trejsi, sa kojom sada živi u južnoj Kaliforniji. Nakon završetka studija na koledžu Triniti, Oksford, Sajmon je 15 godina radio kao advokat, da bi u 40. godini počeo da piše.

Pomirio se sa ocem i njemu je posvetio svoju najnoviju knjigu.

“Mislim da sada vidim život iz drugačije perspektive. Pretpostavljam da sam srećan što sam imao šansu da se pomirim sa ocem. Dobio sam šansu da mu kažem da ga volim i da se ponosim njime. Zahvalan sam što je pročitao moje knjige i rekao mi da mu se dopadaju. To me je ispunilo”, naveo je Sajmon.

“Naravno, moj deda je i dalje uveliko prisutan u našim životima, ali dolazak novog filma (“Hobit”) više me ne ispunjava strahom kao nekad”, dodao je on.