Roman “Votum” Olivera Jovanovića stiže na proleće

U okviru “Crne edicije” izdavačke kuće “Tardis” na proleće naredne godine bi trebalo da se pojavi naučnofantastični roman Olivera Jovanovića “Votum”.

Reč je o delu takozvane tvrde naučne fantastike, u kome je akcenat stavljen na problem komunikacije u najširem smislu.

“Kataklizma ne mora da potiče od posledica nuklearnog udara ili pada asteroida – postoje i suptilniji načini”, za sajt Art-Anima Jovanović otkriva šta očekuje buduće čitaoce njegovog romana. “Radnja mog romana zahvata razdoblje od šezdeset hiljada godina i dešava se kako u prošlosti tako i u budućnosti.”

Jovanović je jedan od retkih domaćih pisaca tvrde naučne fantastike (pravca popularnog žanra u kome se naglasak stavlja na idejno-tehničaka rešenja) a njegova prethodna zbirka priča “Grotlo” (“Tardis”, 2010) doživela je dobre ocene književne kritike.

Oliver Jovanović je rođen u Zaječaru 1967. godine. Kratke priče je objavljivao u časopisima “Galaksija” i “Reč i misao”, pesme u časopisu “Razvitak”, a priče i tekstove iz oblasti nauke na sajtu “Astronomija”. Do sada je objavio devet knjiga različitih tematika, od kojh je “1991 – Moje viđenje rata” uvrštena u katalog Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

Na sajtu Art-Anima možete pročitati tri Jovanovićeve naučnofantastične priče: “Grotlo”, “Kota 905” i odnedavno “Srebrno ogledalo”.