Ognjanovićev članak u magazinu “Rue Morgue”

Novi 117. broj kanadskog magazina “Rue Morgue”, koji važi za jedan od najcenjenijih časopisa na svetu kada je u pitanju horor žanr, donosi tekst Dejana Ognjanovića u kome se ovaj srpski pisac, publicista i izuzetni poznavalac horora, osvrće na knjigu “The Weird Tale” Sunanda T. Džošija.

Pišući o knjizi S.T. Džošija, vodećeg svetskog proučavaoca lika i dela H.F. Lavkrafta ali i drugih pisaca začudnih i fantastičnih priča, Ognjanović u navedenom članku između ostalog kaže:

“Zahvaljujući Džošijevoj pionirskoj studiji započelo je ozbiljno preispitivanje onoga što je Lavkraft nazivao ‘čudnom pričom’ (‘weird tale’). To se može videti na različite načine, kao što je osnivanje nekoliko izdavačkih kuća posvećenih naročito prozi i kritici od strane autora i o autorima koje Džoši obrađuje u knjizi ‘The Weird Tale’, a to su: Artur Maken (Arthur Machen), Lord Danseni (Lord Dunsany), Aldžernon Blekvud (Algernon Blackwood), M. R. Džejms (Montague R. James), Embrouz Birs (Ambrose Bierce) i H. F. Lavkraft (H. P. Lovecraft).”

Na svom blogu “The Cult of Ghoul”, Ognjanović je takođe naglasio da je “The Weird Tale” jedna od nekoliko najznačajnijih studija klasičnih horor pisaca, te da je “od neprocenjive važnosti za svakoga ko želi da makar otpočne razumevanje ove vrste književnosti. Pored standardno pronicljivih sudova o Lavkraftu vredna je i zato što njegovo delo stavlja u kontekst evolucije horora, kroz analizu nazora i postupaka u delima navedenih klasičnih autora žanra.”

Ognjanovićev članak je u magazinu “Rue Morgue” objavljen u okviru rubrike “Classic Cut”, koja se bavi ključnim, fundamentalnim delima horora: pričama, romanima, pesmama, albumima, slikama, stripovima, kritičkim delima i sl.