Teror - Den Simons

Razrešenje pomorske misterije muči producente TV serije ”Teror”

Podelite sadržaj:

Slučaj misterioznog nestanka brodova Erebus i Teror koji su pre 168 godina krenuli u potragu za Severozapadnim prolazom da bi im se ubrzo zatim izgubio svaki trag, nedavno je dobio svoje konačno razrešenje. I to upravo u vreme kada kablovska mreža AMC, užurbano radi na pripremi TV serije bazirane na horor romanu inspirisanom ovom tragedijom, „Teror“ Dena Simonsa iz 2007. godine.

Erebus je otkriven 2014. godine, a pre nekoliko dana Arktička istraživačka fondacija locirala je i drugi brod. Teror je pronađen u veoma očuvanom stanju na dubini od 25 metara, nedaleko od ostrva Kralj Vilijam, u kanadskom delu Severnog ledenog okeana. Ovo otkriće je, svakako, dobra vest za ljubitelje pomorske istorije, ali ne baš i za ljude iz kablovske mreže AMC.

„Čestitamo Arktičkoj istraživačkoj fondaciji na pronalasku Terora nakon 168 godina“, oglasio se predsedik AMC-a, Džoel Stilerman. „Pretpostavljam da nikada nisu čuli za izraz Spoiler Alert“.

''Teror'' zarobljen u arktičkom ledu
”Teror” zarobljen u arktičkom ledu

Maja 1847. godine brodovi Njenog veličanstva, Teror i Ereb, krenuli su na dug put, da pronađu Severozapadni prolaz iz Atlantskog u Tihi okean. Pod zapovedništvom iskusnog i slavnog ser Džona Frenklina, na brodovima koji su već plovili na istraživačke zadatke nalazilo se 135 ljudi. Poslednji put su viđeni dva meseca kasnije u Bafinovom zalivu. Sa tog putovanja se nikada niko nije vratio. Nekoliko spasilačkih ekspedicija pronašlo je tek pokoji zapis i malobrojne predmete nesrećne posade, a do dana današnjeg nije sasvim izvesno šta se na ledu odigralo tih nesumnjivo stravičnih meseci.

Kao odgovor na pitanje šta se desilo u Severozapadnom prolazu 1847. godine, Simons nam u svom romanu „Teror“ nudi zastrašujuću priču o sudbini mornara koji se suočavaju sa nezamislivom hladnoćom, višemesečnim mrakom, skorbutom, glađu, i – kao da sav taj užas već sam po sebi nije dovoljan – sa nepoznatom nemani iz leda.

Scenario za desetodelnu TV seriju „Teror“ piše Dejvid Kajganić. Glumac Tobajas Menziz je nedavno prihvatio da tumači jednu od vodećih uloga, a među izvršnim producentima su imena poput Ridlija Skota, Dena Simonsa i Dejvida Kajganića.

Serija bi trebalo da bude emitovana tokom 2017. godine.

the-terror