TARAKAN - Milka Knežević Ivašković

Razgovor o TARAKANU u Biblioteci ”Milutin Bojić”

Nova beogradska promocija nagrađivanog romana urbane fantastike sa elementima horora Tarakan Milke Knežević Ivašković biće održana u sredu 22. februara 2023. godine u Biblioteci „Milutin Bojić“ (Ilije Garašanina 5) s početkom u 19 časova.

Razgovor o knjizi biće upriličen u okviru programa „Slobodno kod Bojića“, a pored autorke učešće će uzeti tolkinista dr Marko Vasić i novinar i publicista Dušan Cicvara. Promociju će voditi urednik književnog programa, Karlo Astrahan.   

Tarakan je priča o četrnaestogodišnjem Mihajlu, ljubitelju stripova i horor filmova, koji provodi raspust na Kosančićevom vencu, u stanu svoga dede, istoričara u penziji. Rutinska svakodnevica pretvoriće se u noćnu moru za njegovu porodicu kada u njen život uđe neobičan i odbojan dedin kolega sa studija.

Ispisujući višeslojnu priču u kojoj podjednako uživaju mladi čitaoci i njihovi roditelji, autorka daje mnoštvo podataka iz popularne kulture i detaljno opisuje Kosančićev venac s kraja 80-ih godina prošlog veka, gde je dve decenije živela sa porodicom, smatrajući ga specifičnom ambijentalnom celinom.

„Slojevitost priče je izuzetna“, ističe književnica i kritičarka Elizabeta Georgieva u prikazu Tarakana na sajtu DeciMetar.rs. „Kroz zamršenu svakodnevicu svojih junaka autorka uplovljava u vode popularne kulture osamdesetih, govoreći o filmu i muzici, pa o stripu i književnosti, zatim oslikava stari deo Beograda – Kosančićev venac i njegovu istoriju, način života koji se mnogo razlikuje od načina života današnjih tinejdžera… i sve to spretno, vešto, neposredno, iskreno… Originalni zaplet, lik Muhara i Anatola, elementi horora i fantastike i pobeda nad sopstvenim čudovištem koje se neprimetno uvuklo u život Mihajla i njegove porodice, čine roman Tarakan nekim novim, orginalnim našim stivenkingovskim delom za decu”, kaže Georgieva. 

Ulaz na promociju u Biblioteci „Milutin Bojić“ je slobodan.

Milka Knežević-Ivašković je rođena u Beogradu 1961. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, na odseku za Opštu književnost i teoriju književnosti – smer književne publicistike. Objavila je desetak knjiga namenjenih prvenstveno najmlađem delu čitalaštva. Za roman Tarakan Milka Knežević Ivašković osvojila je nagrade „Rade Obrenović“ Zmajevih dečjih igara i „Politikinog Zabavnika“ u kategoriji za najbolji roman za decu i mlade u 2021. godini.

Razgovor o Tarakanu
Razgovor o Tarakanu u Biblioteci ”Milutin Bojić”