Ijan Mekdonald - Luna: mlad mesec (Luna New Moon)

Razgovor o romanu ”Luna: New Moon” Ijana Mekdonalda

Podelite sadržaj:

Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u ponedeljak 21. decembra 2015. godine s početkom u 19h, organizuje novo izdanje „Fantastične čitaonice“. Reč je o programskoj celini posvećenoj novim, zanimljivim, a još uvek neprevedenim ostvarenjima SF/F književnosti. Kao i sva programska dešavanja u organizaciji kluba LK, i ovo se održava u Maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda.

Ovoga puta, „Čitaonica“ će biti posvećena naučnofantastičnom romanu „Luna: mlad mesec“ (Luna: New Moon, 2015) najnovijem delu poznatog britanskog pisca Ijana Mekdonalda, s kojim su čitaoci u Srbiji i regionu imali priliku da se upoznaju zahvaljujući izdanjima objavljenim pod etiketom beogradske izdavačke kuće Paladin.

Roman prati razvoj kolonija na Mesecu, kao i vladajućih porodica („zmajeva“) koje kontrolišu delove ekonomije Zemljinog satelita. Zanimljivo je da klicu ovog dela predstavlja noveleta „Peti zmaj“ koja je ranije objavljena u izuzetno respektabilnom izboru „Najboljih fantastičnih priča“ Džonatana Strana. Prema ocenama stranih kritičara, roman ni najmanje ne zaostaje kvalitetom za noveletom, a videćemo da li će se s tim procenama složiti i domaći ljubitelji fantastike.

Razgovor o knjizi vodiće Bojan Butković. Ulaz na „Fantastičnu čitaonicu“ je slobodan.