Džef Vandermer - BORN

Raspisana pretplata za roman BORN Džefa Vandermera

Izdavačka kuća Orfelin raspisala je pretplatu na treću knjigu iz edicije „Belladonna“ – roman Born Džefa Vandermera.

Vandermer u svojim delima često govori o ekološkim pitanjima, klimatskim promenama, životnoj sredini, životinjskom svetu i budućnosti koja očekuje čovečanstvo. Tako je i u romanu Born, čija je radnja smeštena u postapokaliptičnom svetu sutrašnjice.

U razrušenom, bezimenom gradu budućnosti, jedna mlada žena po imenu Rejčel, koja živi od sakupljanja bilo čega što bi moglo biti korisno, u krznu Morda, džinovskog letećeg medveda, despota njihovog sveta, pronalazi upetljano stvorenje i daje mu ime Born.

Isprva Born ne liči ni na šta – tek zelenkasta grudva nečega što bi prosto moglo biti samo Kompanijin biotehnološki otpad, ali on Rejčel podseća na ostrvo na kom je rođena, sada davno nestalo pod morem. Oseća neku vezu s njim koju poriče, jer veze su zamke, a u njenom svetu svaka slabost može značiti smrt.

Ipak donosi Borna u Balkonski greben, podzemno sklonište gde živi sa Vikom, dilerom koji prodaje sećanja – jedini beg iz jalovog, pobeđenog i slomljenog grada. Rejčel uspeva ubediti Vika da ne iskoristi Borna kao sirovi genetski materijal u svojoj laboratoriji.

Šta je Born? Ko je Born? Biljka, životinja, osoba, biotehnološka nakaza? Um uvek nalazi načina da zaštiti sebe, da izgradi utvrde, a neki od tih zidova postaju zamke.

Roman Born preveo je Sava Kuzmanović, a ilustrovao ga je i grafički uobličio Ivica Stevanović koji je sa Vandermerom već sarađivao na ilustrovanju nekih od njegovih američkih izdanja.

Orfelinovo izdanje Borna, čini i novela „Ptica čudnovata“ koja dodatno osvetljava svet u kome se odvija radnja romana.

Knjiga ima tvrdokoričeni povez i sadrži 334 strane. Cena u pretplati je 1.300 dinara, dok će redovna knjižarska cena biti 1.760 dinara.

Pretplata traje do 30. aprila 2021. godine, a vrši se uplatom na račun Orfelin izdavaštva, Kosovska 23, Novi Sad (broj računa 220-73108-85). Nakon izvršene uplate. pretplatnik je dužan da svoje podatke (ime i prezime, adresu i broj telefona), kao i naslov poručene knjige pošalje na adresu: orfelinns@gmail.com.

BORN – Džef Vandermer