Born - Džef Vandermer

BORN Džefa Vandermera uskoro u izdanju Orfelina

Izdavačka kuća Orfelin, koja nas je navikla na brižljivo probrane naslove fantastike, u svojoj novoustanovljenoj ediciji Belladonna donosi još jedno delo vredno pažnje najprobirljivijih čitalaca – roman Born Džefa Vandermera.

Vandermer važi za jednog od najautentičnijih savremenih američkih pisaca fantastike čiju prozu kritičari opisuju izazovnom, intelektualno dubokom i uznemirujućom, i porede je sa delima Horhea Luisa Borhesa, Franca Kafke i Henrija Dejvida Toroa.

Vandermerovo stvaralaštvo izmiče uobičajenim žanrovskim klasifikacijama, pa se neretko njegova proza označava kao ekofikcija ili bio-tek postapokalipsa.

U romanu Born, nagrađivani pisac govori o mladoj ženi po imenu Rejčel, koja preživljava u bliskoj budućnosti tako što pronalazi upotrebljive stvari u razrušenom i opasnom gradu prepunom odbačenih eksperimenata napuštene biotehnološke kompanije.

lz jedne svoje potrage, Rejčel kući donosi Borna, malo biće neverovatne harizme za koje se ne zna da li je biljka ili životinja.

Rejčel se sve više vezuje za njega, oseća se zaštitnički, iako sebi to ne može da priušti. Upravo ta vrsta ranjivosti utiče na njen nesigurni život, nervira njenog partnera Vika i remeti krhku ravnotežu u njihovom nemilosrdnom gradu – možda zauvek.

lako naslućuje šta bi Born mogao da bude, Rejčel ne može da ga napusti, čak ni kad Born poraste i promeni se…

Kritika kaže da je Vandermer – najpoznatiji po Southern Rich trilogiji (čiji je prvi deo Annihilation doživeo filmsku adaptaciju) – svojim vizionarskim romanom Born nadmašio sve što je prethodno napisao.

Prava na ekranizaciju romana otkupila je kompanija Paramount Pictures.

Džef Vandermer (1968) je pisac, urednik i kritičar. Dobitnik je najznačajnijih nagrada za fantastičko stvaralaštvo (World Fantasy Award, Hugo, Nebula, Širli Džekson, Brem Stoker, Filip K. Dik). Pored romana Born, njegova najpoznatija dela su: Annihilation, Shriek – The Afterword, Venis Undergraund (Venis u podzemlju).

Zainteresovani će roman Born moći da naruče u pretplati, koja će biti raspisana početkom marta, a knjiga će iz štampe izaći do kraja istog meseca.

Važno je napomenuti i da će se, kao dodatak ovom izdanju, u knjizi naći i Vandermerova novela Ptica čudnovata: Priča o Bornu, koja predstavlja zasebnu storiju smeštenu u istom svetu kao i Born, ali sa drugim likovima.

BORN - Džef Vandermer
BORN – Džef Vandermer