Anansijevi momci - Nil Gejmen

Radio drama prema Gejmenovom romanu ”Anansijevi momci”

Prošle godine BBC Radio 4 je za božićne praznike svojim slušaocima pripremio iznenađenje u vidu radio drame rađene prema romanu Zvezdana prašina Nila Gejmena. Ove godine u planu je adaptacija jednog drugog uspešnog Gejmenovog romana – Anansijevi momci iz 2005.

Delo kojim je Gejmen osvojio Britansku nagradu za fantastiku, prati mladića koji otkriva da ima brata za koga nije ni znao da postoji, ali i da su obojica sinovi zapadnoafričkog boga-pauka Anansija.

Kao i prošle godine, i ovoga puta radio-drama će biti realizovana u vidu šestodelnog serijala, čiji će prvi deo biti emitovan 25. decembra, a poslednji 30. Za ljubitelje dobre radio-drame i romana Anansijevi momci, snimci svih epizoda, biće dostupni na sajtu BBC-a odmah nakon emitovanja.

Scenario za radio-serijal uradio je Nil Gejmen, a za režiju je zadužen Dirk Megs, čovek koji je bio reditelj ranijih BBC-ijevih radio-drama rađenih prema Gejmenovim romanima Nikadođija i Dobra predskazanja.

Ovo nije prvi put da BBC radi adaptaciju romana Anansijevi momci. Ovaj svetski radijski servis je to prethodno učinio 2007. godine. Ali tada je zbog smanjenja budžeta, radio drama neplanirano bila svedena na jednočasovnu emisiju, što se pokazalo kao veoma loš potez. Gejmen nije krio svoje nezadovoljstvo i poučen tim neprijatnim iskustvom odlučio je da ubuduće knjigu adaptira sam.