Veče domaće epske fantastike

Strahorovo veče epske fantastike na Zemunskom keju

U subotu 25. novembra od 18 časova u pivnici „Lakat“ na Zemunskom keju (Njegoševa 53), biće održano veče domaće epske fantastike u organizaciji izdavačke kuće Strahor.

Pored predstavljanja novog nastavka serijala Kosingas, romana Onaj što nauči mrak da sija Aleksandra Tešića, tokom večeri biće predstavljena i knjiga Trubadurova svita Dimitrija Stevanovića.

Književne promocije uveličaće članovi viteškog udruženja Beli orlovi, koji će se pojaviti u borbenoj opremi srednjovekovnih oklopnika.

Tokom večeri fantastike, svi zainteresovani moći će da kupe Strahorova izdanja po promotivnim cenama, a prema rečima organizatora, posetioce očekuju i druga iznenađenja.

Tešić u svom najnovijem ostvarenju Onaj što nauči mrak da sija meša žanrove istorijskog romana i epske fantastike, s jedne strane prikazujući stvarne istorijske događaje i ličnosti u periodu nakon Kosovske bitke, a sa druge strane, uvodeći onostrane sile kao sudbinske činioce donošenja važnih odluka srpskih vladara.

Nakon izmirenja Lazarevića i Brankovića, Vuk nevoljno priznaje sultana za svog poglavara i izbegava svoje vazalne dužnosti. I mladi Stefan Lazarević je ogorčen, pa tajno šuruje sa Ugrima. Bajazit, nezadovoljan odanošću svojih hrišćanskih vazala, poziva ih u Ser, smerajući da ih likvidira. Vuk odbija da ode na poklonjenje, a pozvani vladari spasavaju se samo Gavrilovom lukavošću. Hrišćanska vojna pobeda na Rovinama, podgrejava uzalud nade Vuku Brankoviću jer već kod Nikopolja krstaška vojska doživljava težak poraz. Ubrzo, Vuka zarobljavaju Turci, a njegove zemlje predaju Lazarevićima, što kod nekih izaziva sumnju u tešku izdaju. Sve se to događa u praskozorje velike mongolske najezde koja kulminira Angorskom bitkom, u kojoj Bajazit biva zarobljen, a Stefan se oslobađa turskog vazalastva. Postavši saveznik ugarskog kralja Žigmunda, od njega dobija Beograd, u koji seli prestonicu, ne obazirući se na Gavrilovu opomenu na davnu kletvu…

''Onaj što nauči mrak da sija'' - Aleksandar Tešić
”Onaj što nauči mrak da sija” – Aleksandar Tešić

Trubadurova svita Dimitrija Stevanovića je roman epsko-fantastične parodije, sa radonjom smeštenom na Nerd svetu. Jedan od glavnih protagonista je trubadur Dart, koji u svojim pustolovinama i avanturama stiže i do glavnog grada Srednjozemlja gde dobija neobičan zadatak od samog kralja. Treba da otkrije tajnu čudnovatog metala koji se zove Silmitrilion. Na tom putu sakuplja svoju pratnju, družinu, te se zajedno upuštaju u mnoge besmislene i smislene situacije i avanture. U pitanju je roman za mlade. Sadrži dosta fusnota koje objašnjavaju pojedina izmišljena i već postojeća fantazijska bića i situacije.

''Trubadurova svita'' - Dimitrije Stevanović
”Trubadurova svita” – Dimitrije Stevanović