Zoran Živković

Gatalica i Živković u ”Književnom dijalogu” (RTS 2)

U sredu od 19.05 časova na Drugom programu RTS-a  biće emitovana nova epizoda serijala „Književni dijalog“ u kome će biti prikazan razgovor dvojice pisaca i poklonika fantastike Aleksandra Gatalice i Zorana Živkovića.

Zahvaljujući ovoj emisiji biće delimično osvetljena književna radionica Zorana Živkovića jednog od najprevođenijih srpskih pisaca: trideset knjiga, sa preko deset hiljada stranica i sve to, prema rečima pisca, otkucano samo jednim prstom desne ruke.

Osim ovog zanimljivog podatka, gledaoci će saznati i o tome kakva je sudbina žanra naučne fantastike u 21. veku, kakva je bio ličnost jedan od velikana svetske književnosti 20. veka Artur Klark, s kojim je Zoran Živković bio u ličnoj prepiski tokom mnogih godina, kao i o tome zašto svetovi fantastike moraju biti uređeniji nego oni stvarnosne proze.

U kreativnom razgovoru dvojica pisaca dotakli su se i tema odnosa pisca i njegove publike, kao i onoga što će zanimati mnoge mlade umetnike koji ulaze u svet književnosti: šta je potrebno da bi se postalo pisac.

Razgovor je sniman u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković koja je nakon zatvaranja ostavljena dvojici pisaca i TV ekipi RTS „na raspolaganje“, što je čitavom razgovoru dalo onu zagonetnu notu koja se najčešće sreće u stvaralaštvu Zorana Živkovića.

Urednik i voditelj emisije je Aleksandar Gatalica.

Književni dijalog: Aleksandar Gatalica i Zoran Živković
Književni dijalog: Aleksandar Gatalica i Zoran Živković