Deni Vilnev - Dina

Vilnevova verzija ”Dine” neće biti inspirisana Linčovom

Nakon uspešne ekranizacije novele Priča tvog života Teda Ćanga (film „Dolazak“) i nastavka „Blejd Ranera“, reditelj Deni Vilnev se vraća žanru naučne fantastike adaptacijom klasičnog SF romana iz 1965. godine Dina Frenka Herberta.

Ovo delo je 1985. godine za filmsko platno adaptirao Dejvid Linč, ali film nije bio naročito dobro prihvaćen ni od strane publike, ni od strane kritike. I upravo to je bio razlog što je u jednom od nedavnih intervjua Vilnev upitan o uticaju Linčovog ostvarenja na njegovu viziju, odnosno ideju kako bi nova verzija filma trebalo da izgleda.

Moj film neće imati bilo kakve veze sa filmom Dejvida Linča“, odgovorio je Vilnev. „Vraćam se knjizi, i slikama i idejama koje sam dobijao dok sam je čitao. Mislim, Dejvid Linč je jedan od najboljih filmskih stvaralaca, i gajim veliko poštovanje prema njemu. Dok sam gledao njegovu adaptaciju, bio sam impresioniran, ali to nije ono što sam čitajući knjigu zamišljao, tako da ću u svom filmu pokušati da prikažem sopstveno viđenje tog dela“.

Roman Dina je jedno od najpopularnijih ostvarenja naučnofantastičnog žanra. Delo do detalja opisuje složeni eko-sistem pustinjske planete i tamošnje feudalno društveno uređenje, kao i intrige i borbu veleposednika oko čudesnog začina kojeg proizvode džinovski crvi nastanjeni ispod peščane površine. Herbert je za Dinu dobio nagrade „Nebula“ i „Hugo“, a u periodu između 1969. i 1985. godine napisao je još pet nastavaka, koji ipak nisu dosegli popularnost prvog dela.