“Mali brat” Korija Doktorova u domaćim knjižarama

Kori Doktorov - MALI BRATBeogradska izdavačka kuća Profil knjiga objavila je prevod naučnofantastičnog romana Korija Doktorova “Mali brat”. Ovaj roman, koji bi se mogao nazvati svojevrsnim manifestom antiglobalizma, prvi put je objavljen aprila 2008. godine, a već u maju se našao na bestseler listi Njujork tajmsa. Roman je 2009. godine osvojio memorijalnu nagradu “Džon V. Kembel”, a iste godine bio je i u najužem izboru za najprestižniju žanrovsku nagradu “Hugo”.

Glavni junak “Malog brata” je Markus, 17-godišnjak koji misli da sve zna, posebno o tome kako funkcioniše sistem  i kako nadmudriti  sistem. Markus je haker i posebno uživa u obaranju kompjuterskog sistema za nadgledanje u svojoj srednjoj školi.

Njegov život će se iz korena promeniti kada sa ekipom iz škole pobegne sa časova i neočekivano se zatekne usred policijskog uviđaja posle velikog terorističkog napada u San Francisku. Policija ih, misleći da su umešani, hapsi i odvodi na višečasovno ispitivanje i maltretiranje u tajni zatvor.

Kada se ponovo nađe na slobodi, Markus shvata da se njegova zemlja pretvorila u policijsku državu u kojoj je svaki građanin sumnjiv kao potencijalni terorista. Markus zato donosi smelu odluku: srušiće sistem i uzvratiti udarac vladi i policiji koji su izmakli kontroli…

Prevod romana “Mali brat” na srpski jezik uradili su Zoran Trklja i Ljiljana Bubalo.

Kori Doktorov  je SF pisac, bloger i tek-aktivista. Jedan je od urednika popularnog bloga “Boing Boing” (boingboing.net) i saradnik mnogih novina, magazina i vebsajtova. “Wired”, “Popular Science”, “Make”, “New York Times” su samo neki od mnogih. Bivši je direktor evropskog ogranka “Electronic Frontier Foundation” (eff.org), neprofitne organizacije za građanska prava koja se bavi slobodama u sferama tehnologije i interneta. A jedan je od pisaca koji sva svoja dela u celini objavljuje na internetu, besplatno ih stavljajući na uvid čitaocima.

Osim “Malog brata”, koji je jedini preveden na naš jezik, objavio je romane: “Down and Out in the Magic Kingdom”, “Eastern Standard Tribe”, “Someone Comes to Town, Someone Leaves Town”, “Makers”, “For The Win”.