Zoran Krušvar oživljava Kamova

Zoran Krušvar - KAMOV SE VRAĆA KUĆI“Kamov se vraća kući”, novi roman hrvatskog pisca fantastike Zorana Krušvara izašao je iz štampe u izdanju zagrebačke izdavačke kuće Mentor i riječkog udruženja mladih “Akcija”.

Kao i prethodni Krušvarovi romani “Izvršitelji nauma gospodnjeg” i “Zvijeri plišane”, za očekivati je da će i ovaj pobuditi veliko interesovanje hrvatske čitalačke javnosti, jer iako donosi veselu i humorističnu priču, takođe kritikuje i trenutno društveno-političko stanje u Hrvatskoj. Osim toga, roman je inspirisan piscem Jankom Polićem Kamovim (koji je tokom svoje književne karijere prekinute preranom smrću napisao prvi evropski egzistencijalistički roman) i izlazi na stogodišnjicu njegove smrti.

Govoreći o svom novom delu, Krušvar kaže: “Kako Kamov nije bio običan umjetnik, tako ni roman koji je njime inspiriran ne može biti običan roman. Kao autor, pokušao sam napraviti roman koj čitatelju dozvoljava da sam bira razinu vlastite interakcije s tekstom – bilo na način da jednostavno, pasivno čita knjigu od prve do zadnje stranice, bilo da odluči biti interaktivniji i sam bira određene tijekove radnje, preskačući  stranice prema ponuđenim izborima. Ili može odlučiti biti još interaktivniji, informirajući se i istražujući brojne reference i naslove s kojima je roman ‘Kamov se vrća kući’ intertekstualan, a za one najsmjelije postoji i mogućnost sudjelovanja u stvaranju samog teksta.

Sadržajno, roman slijedi veselu i humorističnu priču o mladiću po imenu Anđelko i njegovim avanturama po Rijeci, međutim ispod apsurdnih i nevjerojatnih situacija nalazi se kritika aktualnog društvenopolitičkog trenutka u Hrvatskoj.”

Anđelkove nevolje počinju kada iznenada nestane njegov ljubimac, galeb Pero. Istovremeno, Janko Polić Kamov je već sto godina mrtav i dosadilo mu je beskonačno opijanje s Edgarom Alanom Poom u zagrobnom životu, pogotovo zato što na mrtve alkohol ne deluje (iako je Po sam sebe uverio da deluje pa se opija pomoću placebo efekta), a ni s A. G. Matošem se ne slaže baš najbolje. Zato se Kamov odlučuje vratiti među žive. Istovremeno, dve mlade studentkinje uživaju u ilegalnim lakim drogama i eksperimentisanju sa okultnim i magijom. Takođe, istovremeno u Hrvatskoj besni recesija. I konačno, istovremeno, nešto se čudno događa sa ribljim svetom u riječkom Mrtvom kanalu.

Prva promocija romana “Kamov se vraća kući” biće održana večeras u 18:30 u riječkoj Narodnoj čitaonici, a naredno predstavljanje biće upriličeno 13. novembra u 19:30 na zagrebačkom sajmu knjiga Interliber.

Roman se trenutno može naći u knjižari “Ribook”, naručiti putem veb-sajta Superknjižara ili direktno od izdavača.