“Knjiga lekova Deliverans Dejn”

Laguna je objavila roman “Knjiga lekova Deliverans Dejn” američke autorke Katrin Hau. Reč je o knjizi inspirisanoj poznatim dešavanjima vezanim za gradić Salem u Masačusetsu, u kome je 1681. godine dokumentovano suđenje vešticama i njihovo potonje javno spaljivanje. 

“Knjiga lekova Deliverans Dejn” prati glavnu junakinju Koni Gudvin, koja u pauzi pripremanja materijala za doktorsku tezu, prihvata poziv svoje majke da pripremi babinu kuću za prodaju. Međutim, dolaskom u davno napuštenu porodičnu kuću obraslu puzavicama i šibljem, Koni utanja u misterioznu prošlost svojih predaka. U jednoj knjizi Biblije iz sedamnaestog veka, otkriva prastari ključ sa ceduljicom na kojoj je ispisano ime Deliverans Dejn. Ovo otkriće potpuno će zaokupiti njeno interesovanja i uputiti je na rešavanje tajne ko stoji iza imena sa požutele cedulje. U potrazi za rešenjem, upoznaće rodoslov neobičnih žena s natprirodnim moćima, a jedna od njih krije tajnu samog Koninog porekla.

Katrin Hau je rođena u Hjustonu u Teksasu. Diplomirala je istoriju umetnosti i filozofiju na Kolumbija univerzitetu. Doktorat je radila na Bostonskom univerzitetu gde je držala seminar o vešticama Nove Engleske.

Ideju za ovaj roman razvila je dok je pohađala doktorske studije, šetajući psa šumom između Marblheda i Salema. Inače, njena čukunbaba je bila progonjena kao veštica i spaljena je na lomači.