Pronalazak Athanatika - Vladan Desnica

PRONALAZAK ATHANATIKA kao radio-drama

Na talasima Hrvatskog radija u subotu 09. januara 2021. od 18.05 časova biće emitovana repriza radio-drame rađene prema nedovršenom romanu Pronalazak Athanatika Vladana Desnice skiciranom u jednom poglavlju Proljeća Ivana Galeba.

Desničina fantastika počinje utopijskom pretpostavkom kako je moguće stvoriti lek protiv smrti, da bi se postepeno pretvorila u distopijski košmar u kome se zemlja u kojoj je lek stvoren raspada zbog tog istog pronalaska.

Aleksandar Jerkov, potpisnik pogovora srpskog izdanja, smatra da bi Desnica, da je dovršio ovaj roman, u istoriji književnosti zauzeo mesto pored Hakslija, Orvela i Zamjatina, a stavlja ga naporedo i sa Saramagom.

Pronalazak Athanatika - Vladan Desnica
Vladan Desnica – PRONALAZAK ATHANATIKA

Dramatizacija Maje Ležaić promenila je okolnosti razgovora dva glavna lika (koji ustvari prepričavaju i debatuju o budućem fantastičnom romanu Pronalazak Athanatika) i iz kafane ga prenose pred vrata doktorske ordinacije.

Režija: Stefani Jamnicki; ton majstor: Hrvoje Hanzec; muzička urednica: Franka Meštrović; urednica: Lada Martinac Kralj.

Glume: Frano Mašković, Irena Tereza Prpić, Slavko Juraga, Ivana Boban, Pavao Fabijan Medvešek, Ivan Vukelić.