Orfelin - Mračni predeli - Stefan Grabinjski

Orfelin raspisao pretplatu za vrhunska dela evropskog horora

Novosadska izdavačka kuća Orfelin raspisala je pretplatu na 21. i 22. knjigu popularne horor edicije „Poetika strave“. Reč je o naslovima Mračni predeli poljskog pisca Stefana Grabinjskog i Malpertui, kuća zla belgijskog majstora strave Žana Rea.

Mračni predeli je zbirka priča najznačajnijeg poljskog predstavnika klasične horor književnosti. Stefan Grabinjski je stvarao u prvoj polovini 20. veka a najuspelija dela su mu kratke priče, zbog kojih je često bio nazivan poljskim Poom.

Zbirku Mračni predeli čini 15 kratkih proznih ostvarenja brižljivo odabranih od strane urednika edicije „Poetika strave“ dr Dejana Ognjanovića: „Signali“, „Ultima Thule“, „Gluva linija (železnička balada)“, „U kupeu“, „Čađ“, „Šamotina ljubavnica (listovi iz pronađenog dnevnika)“, „U Sarinoj kući“, „Crno selo“, „Saturnin Sektor“, „Projekcije“, „Šaterini engrami“, „Bela avet (dimničarska priča)“, „Osveta elementala (vatrogasna legenda)“, „Priča o grobaru“ i „Oblast“.

Pored priča, knjiga sadrži: kratki autopoetički tekst Stefana Grabinjskog o pričama i pisanju „Ispovest“, esej Dejana Ognjanovića „Stefan Grabinjski: poljski Po“, detaljnu biografiju i prilog „Stefan Grabinjski na srpskom“.

Sve priče sa poljskog jezika prevela je Zorana Perić. Korice i unutrašnje ilustracije uradila je Aleksandra Dević.

Mračni predeli / Malertui
Mračni predeli / Malpertui

Druga knjiga Malpertui, kuća zla smatra se klasikom moderne gotske fantastike i jednim od vrhunaca evropske strave. Roman je zasnovan na mitologiji i Rejevim sećanjima na detinjstvo. Teško prepričljiv lavirint od romana počinje kada čudni starac na samrti pozove svoju mnogobrojnu rodbinu radi čitanja testamenta, kojim im zabranjuje da napuste tu zlokobnu kućerinu: njegovo imanje naslediće poslednji, ili poslednje dvoje preživelih. Ovo je samo kostur zapleta, koji krase neobično nasilne smrti, čudna zavođenja, nejasni glasovi u senkama hodnika i mračnih stepeništa i tavana, te tajanstvena priroda same kuće i njenih stanovnika koji kao da nisu od ovoga sveta…

Roman je sa francuskog jezika preveo Goran Kostrović. Korice i unutrašnji dizajn uradio je Ivica Stevanović. A knjigu pored ostvarenja Žana Rea, čine pogovor Dejana Ognjanovića „Žan Re: belgijski Po“, biografija autora, prilog „Žan Re na srpskom“, kao i više fotografija u vezi sa autorom i njegovim delom.

Mračni predeli u pretplati koštaju 990 dinara, isto kao i Malpertui, kuća zla. U knjižarama će svaka od ovih knjiga koštati 1.210 dinara. Knjige se isporučuju početkom februara a poštarinu plaća Orfelin.

Uplata se može izvršiti na račun Orfelin izdavaštva, Kosovska 23, Novi Sad (broj računa 220-73108-85), a pretplatnik svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona), kao i naslove knjiga na koje se pretplatio šalje na: orfelinns@gmail.com.

Više detalja o navedenim naslovima možete pronaći na sajtu The Cult of Ghoul.