Mladen Jakovljević - Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika

Promocija studije ”Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika” u Platou

Sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com u utorak 08. septembra 2015. godine (19h), u knjižari Plato (Knez Mihailova 48, Beograd), organizuje promociju studije „Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika“ dr Mladena Jakovljevića.

Pored autora, o knjizi će govoriti: prof. dr Vladislava Gordić Petković, prof. dr Zorica Đergović Joksimović, prof. dr Milan M. Ćirković i izdavač Boban Knežević. Moderator će biti Dragoljub Igrošanac.

Filip K. Dik (1928-1982) američki pisac naučne fantastike i vizionar, u svoja dela je inkorporirao kvantnu fiziku, metafiziku, virtualnu stvarnost i njene moguće, nepredvidive i političke posledice, zabrinjavajuće implikacije šizofrenije i kolektivnih halucinacija, kao i izazove s kojima se primarne ljudske vrednosti suočavaju u doba tehnološke otuđenosti i duhovnog očaja. Njegov bogati opus, pisan u vreme procvata američkog potrošačkog društva i strahova od preteće nuklearne kataklizme, paranoični je odraz američke stvarnosti u dvadesetom i dvadeset prvom veku, koji podriva američki san o boljem životu i pretvara ga u zastrašujuću noćnu moru o bliskoj budućnosti, ali i o poznatoj, a ipak drugačijoj sadašnjosti.

U Dikovim fikcionalnim svetovima ne postoje apsolutne barijere, a njihovi brojni paradoksi, spajanja i prožimanja različitih dimenzija stvarnosti, pružaju uvide u druge, drugačije stvarnosti, koje su mogle da se dogode, ili se negde, u nekom drugom univerzumu, upravo dešavaju. Njegove književne vizije i vizionarstvo pokazuju lica i naličja svetova čije su granice sa poznatom stvarnošću porozne, nejasne ili ne postoje, a upravo to ih čini bliskim, razumljivim i zanimljivim savremenom čitaocu.

Studija „Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika“, zasnovana na doktorskoj disertaciji „Paralelni svetovi: odnos postmoderne proze prema fantastičnoj i naučnofantastičnoj književnosti“ dr Mladena Jakovljevića, analizira paralelne svetove u romanima: „Čovek u visokom dvorcu“, „Tri stigmate Palmera Eldriča“, „Sanjaju li androidi električne ovce?“, „Ubik“, „Tecite, suze moje, reče policajac“, „Tamno skeniranje“ i priči „Električni mrav“.

Mladen Jakovljević (1975) je završio osnovne studije engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je odbranio magistarski rad „Mit i tehnologija Rodžera Zelaznija“, kao i doktorsku tezu „Paralelni svetovi: odnos postmoderne proze prema fantastičnoj i naučnofantastičnoj književnosti“. Autor je epskofantastičnog romana „Vrata sumraka“ i stalni saradnik almanaha „Književna fantastika“. Živi u Novom Sadu. Predaje englesku i američku književnost na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Ulaz na promociju je slobodan.

Promocija studije ''Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika''
Promocija studije ”Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika”