Iz mrtvog ugla - Ivana Dimić

Promocija romana IZ MRTVOG UGLA Ivane Dimić

Iz mrtvog ugla, nova knjiga dobitnice NIN-ove nagrade Ivane Dimić biće predstavljena u utorak 7. februara od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC. O knjizi će, pored autorke, govoriti pisac i književni kritičar Mihajlo Pantić.

Napisana u stilu NIN-ovom nagradom ovenčanog Arzamasa, nova knjiga Ivane Dimić nalazi se između prozne i dramske forme sa elementima fantastike.

Pripovedale su se dosad priče iz onostrane perspektive, ali niko u srpskoj književnosti nije izneo svoje viđenje sveta iz preegzistencije, iz ugla još nerođenog junaka, kao što su to u romanu Dimićeve uradile tri personifikacije jedne nerođene osobe: Ilija, Drina i Blizanac.

Osim troje nerođenih, tu je i jedna đavolska družina koja posećuje današnji Beograd, po svemu nalik na Volandovu svitu iz Bulgakovljevog Majstora i Margarite.

Istovremeno, ispovest Ilije, Drine i Blizanca intimna je tužbalica o drami identiteta ispričana dopadljivim i besprekornim stilom, povest o porodičnim nesporazumima i zamkama samoostvarenja, priča o veri u reč i praštanju pre greha, ali istovremeno i alegorija o neuspešnoj misiji demonskih sila tamo gde su demoni već nastanjeni.

Ivana Dimić (Beograd, 1957), diplomirani dramaturg, autor je brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Objavljene knjige: Crna zelen (1995), Mahorka, mastilo i muž (1998), Uzimanje vremena (2001), Ima li koga? (2006), Popis imovine (2009), Arzamas (2016), Sve u svemu (2019) i Iz mrtvog ugla (2022).

Ivana Dimić - Iz mrtvog ugla
Ivana Dimić – IZ MRTVOG UGLA