Uroš Petrović - Deca Bestragije

Promocija romana “Deca Bestragije” Uroša Petrovića

Uroš Petrović - Deca BestragijeU ponedeljak, 30. septembra, u 19 sati, u Kući kralja Petra (Vase Pelagića 40) biće održana promocija nove knjige Uroša Petrovića “Deca Bestragije”. O knjizi će govoriti autor Uroš Petrović, pisac Ljubivoje Ršumović i književni kritičar dr Jovan Ljuštanović.

U najavi ove promocije, na sajtu izdavačke kuće “Laguna” piše: “Stvaralaštvo Uroša Petrovića nadaleko je poznato i sa velikim nestrpljenjem se čeka svaka nova knjiga. A ova krije posebnu tajnu. Polazeći od zagonetne skraćenice na početku romana i krećući se ka njenom razrešenju na samom kraju, Petrović gradi svoj besprekorno komponovani roman kao duhovitu, na momente strašnu i potresnu priču o sudbini svojih junaka i njihovom sazrevanju i samospoznaji. Originalan, živ, maštovit, njegov roman čuva neugaslu čaroliju pustolovine i nosi temeljnu poruku da život jeste avantura u koju treba ulaziti otvorenih očiju, misli i srca i težeći skladu s drugim ljudima i prirodom.”

Radnja romana “Deca Bestragije” smeštena je na prostor Balkana, u vreme osmanske vlasti, ali i na neodređenim, egzotičnim prostorima skrivenim iza visokih planinskih venaca na jugu poluostrva. Grupa dece, koja je po mnogo čemu posebna i koja je, između ostalog, i nastala na krajnje neobičan i čudesan način, živi zahvaljujući jednoj mračnoj, dobro čuvanoj tajni.

Dela Uroša Petrovića godinama su među najčitanijim naslovima književnosti za decu i mlade, doživela su veliki broj izdanja i ovenčana brojnim prestižnim nagradama.