Boris Švel

Komemoracija za Borisa Švela

Boris ŠvelDanas će se u zagrebačkoj knjižari “Booksa” u 17 časova održati komemorativni skup povodom smrti Borisa Švela, dugogodišnjeg člana društva za popularizaciju naučne fantastike “SFera” i urednika fanzina “Parsek”. Švel je preminuo iznenada 20. septembra, nakon kratke i teške bolesti.

Kao najava današnje komemoracije, na sajtu knjižare “Booksa”, o Borisu Švelu je napisano sledeće:

“U svjetskom SF fandomu Boris Švel će ostati zapamćen kao glavni i odgovorni urednik SFerinog fanzina ‘Parsek’ jer je upravo on obnašao tu dužnost kad je ‘Parseku’ dodijeljeno najveće europsko priznanje na tom polju – Nagrada Europskog društva za znanstvenu fantastiku za najbolji fanzin.

Domaći će ga fandom najradije pamtiti po brojnim vrlo zanimljivim predavanjima na hrvatskim SF konvencijama, kao izuzetno zabavnog sugovornika u cijelom dijapazonu esefičnih tema, stručnjaka za Roberta Heinleina i zlatno doba SF-a te kao izvanrednog pripovjedača stripova o bosanskohercegovačkom svemirskom programu kojima je učinio SFerakonsku inačicu Kviskoteke jednim od najpopularnijih programa najveće domaće konvencije.

Švel je i sam autor znanstvene fantastike: napisao je nekoliko desetaka SF priča u kojima se ogleda njegov jedinstveni smisao za humor, a s pričom ‘Razgovor u birtiji’ pobjedio je i na Istrakonskom natječaju za najbolju kratku priču.

Boris Švel rođen je 1971. godine, po zanimanju je bio odvjetnik, a nekad je radio i kao novinar u Hrvatskom vojniku i drugim publikacijama. Članom SFere postao je sredinom devedesetih godina, a 2003. godine preuzima uređivanje ‘Parseka’ i to od 71. broja. Od tada je uredio više od 50 brojeva ‘Parseka’, uključujući i nekoliko na engleskom jeziku.”

Boris Švel je sahranjen 25. septembra u Svetom Ivanu Zelini.