Zoran Živković

Promocija novih izdanja Živkovićevih knjiga

Na Beogradskom sajmu knjiga u petak 27. oktobra 2017. godine biće predstavljena nova izdanja književnih dela Zorana Živkovića Trilogija papirus (sve tri knjige objedinjene u jednom tomu) i Skrivena kamera.

Predstavljanje će se održati na štandu izdavača Zavoda za udžbenike u Areni Hale 1 od 18.30 časova, a o knjigama će, pored autora, govoriti Dragoljub Kojčić, direktor i glavni urednik Zavoda za udžbenike i prof. dr Milan Ćirković.

Trilogiju Papirus čine naslovi: Poslednja knjiga, Veliki rukopis i Zbornik mrtvih. U prvoj knjizi govori se o jednom starcu koji umire u knjižari Papirus, naizgled, prirodnom smrću. Međutim, niko ne može da objasni njegovu smrt, kao i ostale koje će uslediti. Inspektor Dejan Lukić kreće u zamršenu istragu u čijem je središtu tajanstvena ,,Poslednja knjiga”, vesnik kraja sveta.

Veliki rukopis donosi priču o inspektoru Lukiću, koji ovoga puta mora da se uhvati ukoštac ne samo sa zagonetnim nestankom spisateljice, za koju se ispostavlja da ima više lica, nego i sa Agencijom za nacionalnu bezbednost, tajnim društvom koje kao da poseduje natprirodne moći, a najviše sa čudnim SMS porukama koje mu neko šalje.

U trećoj knjizi pojavljuje se tajanstvena skupocena inkunabula na Odeljenju za stare i retke knjige Narodne biblioteke. Istovremeno, na sva tri podzemna mesta iskrsava po paket ostavljen za inspektora Lukića koji sadrži veliki tom bez ikakvog ispisa. Dok ljudi i dalje nestaju, on saznaje da je to što dobija ,,Zbornik mrtvih”, a da će onaj ko bude imao i poslednji četvrti tom, moći da oživljava pokojnike.

Radnja romana Skrivena kamera prati pogrebnika pred penzijom, koji na ulaznim vratima zatiče koverat bez ikakvog ispisa, u kome se nalazi bioskopska ulaznica. Ova karta uputiće ga u pustolovinu koja će potrajati sve do poznih noćnih sati i koja će ga voditi na sve neobičnija mesta. Uveren da je žrtva skrivene kamere, protagonista pokušava da se snađe u zamkama koje ga vrebaju sa svih strana, ali samo se beznadežno zapliće u složenu, nerazmrsivu igru Tanatosa i Erosa.

Oba izdanja grafički su opremljena maestralnim radovima japanske ilustratorke Juuan Ičo, zaslužne za vrhunski dizajn američkih izdanja sabranih dela Zorana Živkovića.

Skrivena kamera i Trilogija Papirus - nova izdanja krasi vrhunska grafička oprema japanske ilustratorke Juuan Ičo
Skrivena kamera i Trilogija Papirus u izdanju Zavoda za udžbenike