Kula ludaka - Andžej Sapkovski

”Kula ludaka” – prvi deo Husitske trilogije Andžeja Sapkovskog

Čarobna knjiga je objavila prvi deo Husitske trilogije, roman Kula ludaka slavnog poljskog autora Andžeja Sapkovskog.

Radnja romana smeštena je u Silesiju 1425. godine, u vreme Husitskih ratova. Potku čine stvarni istorijski događaji s nekim istorijskim ličnostima i stvarnim odredištima. Međutim, kao i u ostalim delima Andžeja Sapkovskog, i u ovome autor vešto uklapa elemente fantastike, magične podvige i artefakte i neljudske karaktere. 

Iako je slavu doživeo zahvaljujući Sagi o Vešcu, sam Sapkovski tvrdi da je njegovo životno delo zapravo Husitska trilogija. Upitan kako se odlučio na pisanje nove trilogije, nakon velikog uspeha serijala o Geraltu iz Rivije, poljski pisac je odgovorio da je osetio kako je serijal o Vešcu u potpunosti zaokružen i da ga ne bi trebalo dalje proširivati. Umesto toga odlučio se za pisanje nečeg sasvim drugačijeg i odabrao podžanr istorijske fantastike.

Kao neko ko često posećuje Češku, Sapkovski je odabrao Bohemiju i Husitske ratove (1420-1434) kao postavku za novi serijal. „O datom istorijskom periodu postoji mnoštvo knjiga, a Husitski ratovi su ujedno i u uskoj vezi sa poljskom istorijom tog perioda“, objašnjava autor.

Prema ocenama kritike, Sapkovski ovim serijalom na jedinstven način opisuje okrutnost rata i negira versku netrpeljivost, a prema rečima odanih čitalaca, Husitska trilogija donosi sve ono najbolje na šta su navikli čitajući Sagu o Vešcu.

Zanimljivo je da serijal još uvek nije preveden na engleski jezik, ali je doživeo zapažena izdanja u Nemačkoj, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Litvaniji, Ukrajini…

Andžej Sapkovski - Kula ludaka
Andžej Sapkovski – Kula ludaka