Projekat Marine Abramović i Kima Stenlija Robinsona

SF projekat Marine Abramović i Kima Stenlija Robinsona

Na podkastu Centra za imaginaciju Artur Č. Klark (The Arthur C. Clarke Center for Human Imagination), nedavno su objavljeni audio i vizuelni zapisi objedinjeni projektom „The Hard Problem“, iza koga stoje poznata srpska performans umetnica Marina Abramović i slavni američki pisac naučne fantastike Kim Stenli Robinson.

Projekat je inspirisan kratkom pričom o višegeneracijskom međuzvezdanom putovanju, a sama priča sadrži elemente hvaljenog Robinsonovog romana „Aurora“ u kome se razmatraju problemi ljudskog opstanka u svemiru i na drugim planetama.

Podkast čine zvučni zapis nastao 2015. godine na radionicama Centra za imaginaciju, koji je zatim dodatno dorađivan za predstavljanje na Bijenalu u Veneciji, kao i video prilog pod naslovom „3015 – Prologue“.

Centar za imaginaciju Artur Č. Klark je institucija iza koje stoje Fondacija Artur Č. Klark, satelitski operater ViaSat i Univerzitet San Dijega. Misija Centra je objedinjavanje umetnosti, medicine, tehničkih i humanističkih nauka s ciljem uspostavljanja novih teorijskih okvira za istraživanje osnova imaginacije.