Darko Tuševljaković - Jaz

”Jaz” Darka Tuševljakovića u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Žiri ovogodišnje NIN-ove nagrade u sastavu Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica, suzio je izbor konkurenata za najprestižnije domaće književno priznanje na 11 naslova. Među odabranima nalazi se i „Jaz“ – novi roman poznatog srpskog pisca fantastike Darka Tuševljakovića.

Slikajući život mladih ljudi u jednom uzburkanom vremenu i kombinujući elemente društvenog romana i fantazmagorije, Tuševljaković u „Jazu“ oblikuje pozornicu na kojoj se, usred velikih političkih i istorijskih lomova, pokazuju upečatljivi likovi sa svojim ljudskim i intimnim dramama.

Roman predstavlja snažnu priču o tome kako preživeti istoriju i sačuvati pravo na vlastitu različitost. Od Beograda i Kragujevca devedesetih do slike porodičnog odmora u Grčkoj, u paralelnim i ukrštenim pričama razrešavaju se lične i porodične drame, duga povest nasilja i borbe sa sobom i drugima, usred velikih političkih i istorijskih lomova.

Knjigu je objavio Arhipelag u ediciji „Zlatno runo“, a kratak odlomak možete pročitati na autorovom blogu.

Pored Tuševljakovićevog dela u užem izboru za NIN-ovu nagradu našli su se i romani: „Andrićeva lestvica užasa“ Svetislava Basare, „Susret pod neobičnim okolnostima“ Vladana Matijevića, „Ravnoteža“ Svetlane Slapšak, „Lutka od marcipana“ Muharema Bazdulja, „Arzamas“ Ivane Dimić, „Hronike sumnje“ Vladislava Bajca, „Kafana“ Žarka Radakovića, „Odlazak u Jolki Palki ili lažna uzbuna u Aleji zaslužnih“ Mirjane Đurđević, „PA KAO“ Vladimira Tabaševića i „Osmeh pod gorom maslinovom“ Luke Tripkovića.

Odluka žirija NIN-ove nagrade o najužem izboru biće objavljena 12. januara, a četiri dana kasnije biće proglašen i dobitnik 63. po redu NIN-ove nagrade za roman godine.

Darko Tuševljaković - Jaz