Brem Stoker

Prodaje se sto na kome je napisan “Drakula”

Sto na kome je Bram Stoker napisao svoj čuveni roman “Drakula” iz 1897. godine restaurisan je i idućeg meseca će se naći na aukciji, saopštila je aukcijska kuća “Profajls in histori”.

Sto, koji će se na licitaciji naći 15. i 16. decembra, ima dugu i prilično burnu istoriju budući da je tokom jednog veka izgubio fioke, sav je izgreban, a nogare su mu skraćene.

Stoker, koji je preminuo 1912. godine, sto je poklonio svom prijatelju J.S.R. Filipsu. Trenutni vlasnik kupio je sto i dao ga dizajneru Marku Brejzijeru-Džonsu na restauraciju ali uz uzlov da od stola napravi i sebi dovoljno umetničko delo, prenosi Rojters.

Brejzijer-Džons je u saopštenju rekao da je želeo da sačuva ožiljke i teksturu stola, ali da je istovremeno želeo da oda poštu čoveku koji je današnjoj pop kulturi predstavio grofa Drakulu.

On je u sto umetnuo predstave šišmiša, divljih pasa, ruža sa trnjem i pupoljcima kao i dva tajna pregratka koja će biti otkrivena samo novom vlasniku.

Aukcijska kuća očekuje da će sto sa svećnjakom koji je dizajnirao Brejzijer-Džons biti prodat za 60.000 do 80.000 dolara.