Kim Njumen i Judžin Bern - Britansko pitanje

Prikaz kontroverznog romana “Britansko pitanje”

Kim Njumen i Judžin Bern - Britansko pitanjeU novosadskom listu “Dnevnik” u četvrtak 26. decembra štampan je prikaz kontroverznog romana “Britansko pitanje” Kima Njumena i Judžina Berna. Prikaz je potpisao Ilija Bakić, jedan od najpoznatijih srpskih pisaca fantastike i saradnik sajta “Art-Anima”.
 
Roman “Britansko pitanje”, koji je nedavno doživeo svetsku premijeru objavljivanjem na srpskom jeziku u izdanju izdavačke kuće “Paladin”, donosi priču iz domena alternativne istorije, u kojoj se opisuje Britanija pod vlašću nacista. Autorski dvojac Njumen-Judžin u ovom ostvarenju razmatra mogućnosti pod kojima su nacisti mogli s uspehom da izvrše invaziju na Ostrvo; kakav bi to uticaj imalo na dalji tok rata; i kako bi izgledao život u okupiranoj Britaniji do kraja XX veka.
 
“Kim Njumen i njegov kolega Judžin Bern, jednako sklon traganju za bizarnim vizurama istorije ili budućnosti, udruženim snagama poletno pretresaju zvanične verzije velikih događaja istovremeno posežući za bogatstvima popularne kulture, mode, muzike i jezičke frazeologije, stvarajući dela koja plene pažnju”, ističe autor prikaza Ilija Bakić u uvodnom delu teksta objavljenog u “Dnevniku”.
 
Iako su oba autora dobro poznati pisci fantastike, ovo njihovo zajedničko delo, do sada nikada nije doživelo objavljivanje. Ističući da je reč o dobro napisanoj, intrigantnoj, uspešno ispripovedanoj priči, Ilija Bakić u prikazu postavlja pitanje da li razlog nepostojanja izdanja knjige na engleskom jeziku treba tražiti u nedostatku hrabrosti izdavača da objavi jedno ovakvo delo.
  
Čitaoci u Srbiji, zahvaljujući “Paladinu”, svakako se mogu smatrati izuzetno povlašćenima u ovom slučaju. A prvi prikaz ove knjige u celosti možete pročitati ovde.