Džek Vans

Preminuo pisac misterija i naučne fantastike Džek Vans

Džek VansDžek Vans, pisac misterija i naučne fantastike, preminuo je u 96. godini života, javlja PISB.

Za svoja dva najpoznatija dela Vans je dobio prestižnu SF “Hugo” nagradu – 1963. godine za “The Dragon Master” (Gospodar zmajeva) i 1967. za “The Last Castle” (Poslednji zamak).

Vans je napisao preko 60 knjiga, a pored knjiga potpisanih svojim punim imenom Džon Holbruk Vans, objavio je i tri naslova pod pseudonimom Eleri Kvin.

Na početku karijere (počeo je da objavljuje 1945. godine) pisao je za palp magazine i to avanturističke storije sa mnogo akcije, koje su se odvijale širom svemira. Međutim, njegov prvi roman “Umiruća Zemlja” iz 1950. godine donosi preokret – kako u njegovoj karijeri, tako i u samom žanru. U sunčevom sistemu koji umire, i Zemlje daleke budućnosti, njegovi egzotični junaci prolaze kroz razne avanture, a naučna fantastika je prepletena sa epskom fantastikom u nečemu što ranije nije viđeno. Njena atraktivnost je toliko zaokupila Vansa da je postala njegova trajna tema.

Da su njegove storije zainteresovale i druge, najbolje govori sledeći podatak – o njegovom delu je napisano nekoliko teorijskih knjiga među kojima je čak i trotomna enciklopedija!

Vans je oslepeo tokom 1980-tih, ali je nastavio da piše uz pomoć specijalnog kompjuterskog softvera.