Pavle Zelić - Peščana hronika

Objavljena “Peščana hronika” Pavla Zelića

Pavle Zelić - Peščana hronikaIzdavačka kuća “Laguna” objavila je roman prvenac Pavla Zelića, poznatog beogradskog pisca kratke priče, urednika i strip scenariste.

Baziran na istinitim istorijskim događajima, koji su se na prostoru sadašnjeg Novog Beograda odigrali krajem četrdesetih godina prošlog veka, roman prati neka misteriozna dešavanja u ovoj prestoničkoj opštini tokom decenija koje su usledile, pa sve do današnjih dana. 

Centralno mesto u romanu zauzima priča o bivšem pripadniku državne bezbednosti koji pokušava da izgradi svoj život nakon jednog neobičnog profesionalnog poteza i gubitka žene. Krijući se od sopstvene prošlosti, on i njegov sin upadaju u klopku jedne velike istorijske enigme.

Povodom objavljivanja knjige, Zelić je, ekskluzivno za sajt Art-Anima.com, dao intervju u kome je otkrio šta ga je motivisalo za pisanje ovog romana, kako je izgledao istraživački rad u pripremnoj fazi pisanja, kako je tekao sam proces pisanja, kako je “preživeo” prelazak sa kratke literarne forme na najdužu, ali i u neformalnijem delu razgovora otkriva uzore, govori o privrženosti fantastici, ovdašnjoj žanrovskoj sceni, budućim planovima.

Razgovor sa Pavlom Zelićem obavio je pisac i publicista Đorđe Bajić, a tekst možete pronaći u sekciji sajta posvećenoj intervjuima.