Ursula K. Legvin

Preminula slavna autorka fantastike Ursula K. Legvin

Slavna autorka fantastike Ursula K. Legvin preminula je 22. januara 2018. u 88. godini života. Preminula je u krugu porodice u svojoj kući u Portlandu.

Iza sebe je ostavila preko dvadeset romana, stotinu kraćih proznih dela, četiri zbirke eseja i dvanaest knjiga za decu. Njena dela iz domena fantastike, za koja je nagrađena najznačajnijim svetskim priznanjima (Hugo, Nebula, Lokus), utrla su put drugačijem shvatanju ove vrste književnosti.

Snažan uticaj izvršila je na generacije čitalaca i mnogobrojne savremene autore, među kojima se nalaze i imena poput Margaret Atvud, Nila Gejmena, Salmana Ruždija, Džordža R.R. Martina.

U svojim delima često se bavila društvenim i političkim temama, od antikolonijalnih i ekoloških pitanja u romanu Svet se zove šuma pa do anarhističkih vizija u romanu Čovek praznih šaka. Pomerila je granice i u pisanju o ravnopravnosti polova, posebno svojim romanom Leva ruka tame iz 1969. godine.

Često je književnu fantastiku opisivala kao alat za društvene promene, odnosno, način da se predstavi svet kakav bi mogao da bude, a ne kakav jeste. Njene kritike, kako u fikciji tako i van nje, često su bile usredsređene na socijalnu nejednakost, neodrživost kapitalizma i njegove štetne efekte po životnu sredinu.

Godine 2014. prilikom preuzimanja medalje za izuzetan doprinos američkoj književnosti, održala je nezaboravan govor u kome je kritikovala kapitalistički sistem i odnos izdavačke industrije prema knjizi. Tada je, između ostalog, izjavila:

„Živimo u kapitalizmu. Njegova se moć čini neizbežnom. Takvom se činilo i božansko pravo kraljeva na vladavinu. Moguće je odupreti se svakoj ljudskoj vlasti, i svaka se ljudska vlast može promeniti delatnošću ljudskih bića. Otpor i promena često počinju u umetnosti, a vrlo često u našoj umetnosti – umetnosti reči“.

U proteklih nekoliko godina, dodeljena su joj neka od najviših američkih književnih priznanja. Nakon što je 2014. godine dobila Američku nacionalnu nagradu za književnost, 2017. je izabrana za člana Američke akademije umetnosti i književnosti.